неділя, 18 серпня 2019 21:45

Словацький сценарист розповів про серіал "Слов'яни"
3

Історичний серіал з елементами фентезі "Слов'яни" спільного виробництва України та Словаччини вийде наступного року
Фото: надане Людмилою Бойченко
Історичний серіал з елементами фентезі "Слов'яни" спільного виробництва України та Словаччини вийде наступного року
Історичний серіал з елементами фентезі "Слов'яни" спільного виробництва України та Словаччини вийде наступного року

На екрані покажуть слов'янського бога.

Про це Gazeta.ua розповів головний сценарист українсько-словацького історичного серіалу "Слов'яни" Йозеф Колеяк зі Словаччини. Зйомки проекту тривають у селі Дениші під Житомиром.

Чому вирішили знімати серіал на основі слов'янської міфології і чия була ідея проекту?

‒ Ключова ідея написати телесеріал про слов'ян у VII ст. прийшла від моєї дружини Вероніки у 2016 році (сценарна команда "Слов'ян" складається з Вероніки Колеякової, Йозефа Колеяка та Яна Лютерана. - Gazeta.ua). Вона запропонувала задум про молоду дівчину та незнайомця, які обоє шукають свою ідентичність. Останнім часом ми були заінтриговані, дізнавшись, наскільки відгомін старовинних образів із язичницьких часів досі є частиною нашої ідентичності в сучасному світі. Через прислів'я, казки, народні пісні чи християнські святкування. А також нас захопила жорстока і темна міфологія давніх слов'ян. Почасти з тієї причини, що існує не так багато історичних свідчень про її правильну структуру. Здається, вона була дуже специфічною для кожного племені. Тож у нас були розв'язані руки, коли справа стосувалася створення духовного світу та духовного життя давніх слов'ян.

Чи будуть у серіалі фігурувати якісь історичні факти, дати, діячі?

‒ Час розгортання історії - VII ст., але це повністю художня реконструкція. У літописах міститься лише кілька згадок про слов'ян тих часів. Тож ми використовували відомі історичні факти та археологічні знахідки. Як-от напади аварів, прагматичне співіснування слов'янських та аварських племен, торгівля рабами як основне джерело доходу, слов'янський спосіб життя у VII ст., базований на археологічних ресурсах.

Ми консультувалися із професійними істориками та археологами, що спеціалізуються на ранньосередньовічних часах на нашій території. Інакше кажучи, ця історія є вигаданим історичним минулим із фантазійним поворотом.

Як можете описати цей період, яким він постане на екрані?

‒ Ми намагалися розповісти історію, яка покаже, наскільки важким і жорстоким було життя в ранньосередньовічні часи. Нас надихнули елементи жанру фентезі: життя і смерть залежать від рішень богів і впливових жерців. Середньовіччя було найнебезпечнішим періодом в історії людства - життя мало дуже малу ціну. З іншого боку, це був час, коли зародилися всі наші сучасні філософські системи. Християнство зміцнювало свої позиції, а культура, освіта та наука завжди йшли поруч у ті часи.

Які джерела лежать в основі сценарію?

‒ Основними джерелами нашої історії є давні словацькі та українські балади, народні пісні, прислів'я та казки. Ми також додали деякі давні народні звичаї - певні з них пережили століття та практикуються й досі.

Які характерні риси слов'янської міфології можна буде побачити в серіалі?

‒ Глядачі побачать давні ритуали, пов'язані з циклічністю природи. Наприклад, сонцестояння або перетворення, як-от обрізання волосся - пострижини, коли хлопчик стає чоловіком. Будуть ритуали, пов'язані з важливими подіями життя людини - весілля, похорони. Зображуємо використання магії з лісовими духами, жертвоприношення, зокрема й людські, безліч дивних містичних елементів. Глядачі також побачать одного з багатьох слов'янських богів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали серіал про майбутнє України

Дія серіалу "Слов'яни" відбувається в Карпатах. Головна героїня - 18-річна травниця Драга. Вона сирота. Має чаклунські здібності, які ніхто до кінця не розуміє. Її молодший брат перетворився на оленя. Спілкується з ним у лісі. Драга знаходить пораненого незнайомця, який утратив пам'ять. Чарами рятує чужинця. Разом намагаються з'ясувати, хто він такий, за сюжетом. На тлі історії - іноземне вторгнення. Слов'янські землі опиняються під утиском Аварського каганату.

Головні ролі грають українська акторка Поліна Носихіна та словак Юрай Лой. Знімають двома мовами - українською та словацькою.

Бюджет серіалу становить 3,6 млн євро. Проект створюється за підтримки Міністерства культури України. Трансляція відбудеться 2020 року на словацькому телеканалі TV JOJ та українському "1+1".

Шоуранер - Петер Беб'як. 2017-го зняв словацько-український фільм "Межа". Словацькі режисери серіалу - Петер Беб'як і Міхал Блашко, український - Сергій Санін.

Зараз ви читаєте новину «Словацький сценарист розповів про серіал "Слов'яни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі