середа, 06 жовтня 2021 20:31

Шевченківський гай у Львові показав давні українські ікони, посуд і скрині
43

У Львові відкрилась виставка-розповідь "50 історій Львівського скансену"
Фото: Валерій Шмаков
У Львові відкрилась виставка-розповідь "50 історій Львівського скансену"
У Львові відкрилась виставка-розповідь "50 історій Львівського скансену"
У Львові відкрилась виставка-розповідь "50 історій Львівського скансену"
У Львові відкрилась виставка-розповідь "50 історій Львівського скансену"

Вчора, 5 жовтня у Пороховій вежі у Львові відкрилась виставка-розповідь "50 історій Львівського скансену". Присвячена 50-літтю Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького.

Виставка розповідає про найважливіші моменти в історії Музею, яка сягає значно глибших часів, аніж офіційне заснування інституції. Тут можна побачити численні збережені фото і музейні документи, раритетні архівні відео та фрагменти художніх фільмів, що у різні часи були відзняті на території Львівського скансену.

Як і сам музей просто неба, експозиція умовно поділена на сектори: Бойківщина, Гуцульщина, Покуття, Буковина, Львівщина. На відвідувачів чекають давні сакральні предмети і живопис з Бойківщини, унікальні гуцульські кахлі, оригінальний фаянсовий посуд, автентичні народні строї з Жидачівщини, мальовані й різьблені буковинські скрині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережу зачарували осінні краєвиди Шевченківського гаю

"Можливо не вперше, але не дуже часто ці експонати, які знаходяться у фондосховищах музею, стають доступними для відвідувачів, - каже в. о. начальниці управління культури Львівської міської ради Наталія Бунда. - 50 років музею це кінець одного етапу і початок іншого. Новий етап, це коли музей виходить за свої рамки, стає ближчим для своєї цільової аудиторії. Будемо всіх туристів скеровувати у Порохову вежу, аби ця виставка працювала як маркетинговий інструмент. А далі всі будуть їхати у Музею народної архітектури та побуту. Адже там надзвичайна атмосфера, яку створили люди і природа, в яку вкладено праця, любов і натхнення".

У ході виставки організатори запланували проведення більше 20 різноманітних подій: кураторські екскурсії, лекції, майстер-класи, панельні дискусії. Виставка триватиме по 30 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заможність господарів на Бойківщині у 18 столітті визначали за висотою даху будинку

"Завдання виставки було не шокувати відвідувача об'ємом того, що у нас зібрано. А зібрано насправді багато. - говорить в.о. директора Музею народної архітектури і побуту імені К. Шептицького Сергій Ципишев. - Хотіли через підбірку речей показати історію музею, його теперішнє і те куди рухаємось далі. Через дописи і експонати дозволити доторкнутися до того, що заховане у музейних фондах. Експонати не груповані по роках чи темах. Але несуть однакові смислові навантаження. Коли представляли Покуття то звернулися до тарілок, які там були притаманні. В секторі Гуцульщини показували кахельні печі. Але в експозицію Бойківщини ми навмисно розмістили речі із Волині та Опілля, тому що вони лягали в контекст висавки-розповіді. Українська культура хоч і різноманітна, але мотиви в ній однакові. Посуд, архітектура, одяг мають спільний мотив, по якому можна визначити, що це українське".

Попереду - перевезення нових об'єктів, розширення інфраструктури, впровадження новітніх методів науково-освітньої роботи, кажуть у музеї.

Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького (інша назва — Шевченківський гай) – це музей просто неба, заснований 1971 року. Відтоді музей зберігає, досліджує і популяризує культуру, народну архітектуру та давній побут Західної України.

За цей період сформовано фондову збірку, що налічує майже 22 тис. предметів і збережено понад 100 великих архітектурних обєктів, до яких зокрема належить унікальна і найбільша у Європі колекція сакральних споруд.

Експозицію музею умовно поділено на окремі сектори, що відповідають найважливішим етнорегіонам Західної України. Площа скансену становить 36,6 га.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківський гай у Львові показав давні українські ікони, посуд і скрині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі