субота, 23 квітня 2011 13:35

Секретар Донецької міськради подивився компрометуючий фільм і заявив, що не піде у відставку
12

Подарунок режисеру від ФК "Шахтер"
Фото: Фото: Тетяна Заровна
Ліворуч - генконсул Німеччини в Донецьку Клаус Ціллікенс, праворуч - Якоб Пройсс
Микола Левченко в фільмі

Вчора у Донецьку відбувся показ гучного документального фільму "Інший Челсі. Історія з Донецька", в якому донецький політик Микола Левченко поєднує ідеологічну агітацію з бізнесом і футболом.

Представництво Фонду ім. Бьолля, яке організувала показ, спочатку планувало, що він буде одноразовим. Але через велику кількість донеччан, які побажали побачити картину, її показали двічі вчора і ще 2 сеанси відбудуться сьогодні ввечері. Близько 700 запрошень отримали представники дипломатичного корпусу та місцевої влади, журналісти і прості городяни.

На показі в донецькому кінотеатрі "Зірочка" були присутні герої фільму, серед яких і секретар Донецької міськради з дружиною. Після закінчення перегляду Микола Левченко заявив, що не збирається йти у відставку через фільм "The Other Chelsea", який компрометує його.

"Подобаюся я собі в цьому фільмі? Не подобаюсь. - Сказав Левченко - Соромно мені? Ні, тому що я був чесний. Цим фільмом я заповнив свою декларацію про витрати. А в нас є політики, у яких одна квартира в Дніпропетровську, і вся сім'я збирає на сумочку "Луї Віттон".

Напередодні патрон Левченко по Партії регіонів Борис Колесніков висловив думку, що секретарю Донецької міськради краще піти з влади. У фільмі німецького режисера Якоба Пройссен секретар Донецької міськради, якого автор називає просто Колею, в рабочеее час вибирає штори для свого особняка, розповідає про свій будівельний бізнес, без сорому демонструє розкіш і розмірковує про політичну складову футболу.

Вбачаються паралелі між донецьким мільярдером Ахметовим, який витрачає гроші в рідному місті, і росіянином Абрамовичем, що розвиває англійський футбол. Однак, "Інший Челсі" не про футбол, а про жителів Донецька. Якоб Пройсс показує людей, що живуть на різних полюсах, чиї інтереси перетинаються лише на стадіоні. Демонструючи прірву між "небожителями" і народом, автор підказує, що простим шахтарям варто перестати сподіватися на свідомість олігархів і "доброго царя".

Перед початком показу Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Клаус Ціллікенс підкреслив, що фільм показує неофіційний німецький погляд на Донецький регіон, але погляд німця, який з великою симпатією ставиться до своїх героїв. Пан Ціллікенс вбачає ознаку демократії в тому, що такий фільм знятий і безперешкодно демонструється в Україні.

"7 років тому такий фільм був би неможливий не тільки в Україні, але й в інших країнах СНД", - сказав він.

На прес-конференції режисер Пройсс визнав, що Левченко, який за час зйомок став його другом, був дещо наївний, погодившись брати участь у фільмі. Усвідомивши, що результат може зашкодити його кар'єрі, секретар міськради прилетів до Берліну і завів розмову про права на показ "Іншого Челсі" в Україні. На прохання Левченко Пройсс вилучив з фільму кілька фрагментів, які не змінювали суті, але могли нашкодити Левченко в очах господарів регіону.

"Це проблема: Колі важливіше, що думає про нього верхівка ієрархії, ніж те, що думає людина на вулиці, - вважає Пройсс. - У вас досить мати гарне місце в партії і не сваритися з тими, хто нагорі - в цьому велика відмінність з нами. У нас, якщо ти за нього голосував, він повинен нести відповідальність".

Незважаючи на критичність фільму, в Донецьку Пройсса прийняли тепло: режисер продемонстрував подарунок ФК "Шахтар" - футболку з його ім'ям. Однак, перед показом секретар Донецької міськради виглядав більш життєрадісним, ніж після фільму.

"Бюджет склав 190 тисяч євро. "Актори"нічого не заробили, а я за три роки зйомок заробив стільки, скільки Коля за місяць, - повідомив Пройсс. - Мене постійно запитували в Донецьку: "Хто замовив?" Люди не можуть зрозуміти, що хтось хоче робити об'єктивний фільм ".

На показі були присутні і робітники шахти "Путилівська", які у фільмі гаряче вболівають за "Шахтар", засуджують "помаранчеву революцію" і знайомлять автора з первісними умовами своєї праці.

"Сьогодні я б не стала голосувати за Януковича", - зізналася Валентина Сулько (Валя з "Іншого Челсі").

Зараз ви читаєте новину «Секретар Донецької міськради подивився компрометуючий фільм і заявив, що не піде у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі