середа, 19 грудня 2012 16:08

Ростислав Піхтірьов мав горб, схожий на плавник у дельфіна

11 грудня в столичному Міжнародному центрі нейрохірургії 20-річному Ростиславу Піхтірьову із міста Біла Церква на Київщині вирівняли горб. У викривлений на 70 градусів хребет вживили металеву конструкцію. Директор центру нейрохірург Ігор Курілець оперував 10 годин.

Викривлення тиснуло на внутрішні органи, ускладнювало дихання. У Ростислава боліло серце, був різко стиснений спинний мозок, тому віднімалися ноги.

"У сина діагноз - кіфосколіоз четвертого ступеня, - розповідає мама хлопця 40-річна Тетяна. - Мав хребет викривлений S-подібно, як долар. Горба мав, як плавник у дельфіна, що випирав під одягом. Син дуже хотів цієї операції, бо те, як мучився — це була не жизнь. Коли такий діагноз у людини, у нього зміщені всі органи. Такий самий горб як на спині, росте всередині, і давить на всі органи. Він кашлем дуже довго хворів, тому що не фільтрується права легеня. Не міг ні сидіти, ні ходити, ні лежати. Вчиться на юриста. На парах в інституті не міг сидіти, напівлежав на парті. В маршрутці як тільки звільнялось двійне місце, лягав на нього.

Вважає, що хвороба її сина викликана родовою травмою. Все життя лікарі переконували її в тому, що вада вроджена.

"У мене були важкі роди. Через високий тиск вирішили не робити кесарів розтин. Лікар допомагав вручну. Він просовував руку всередину і прокручував дитину. Тривало це 14 годин. В три місяці я помітила, що у дитини ребра стирчать спереду, не як у всіх. Коли він почав сидіти, я дивлюсь - він коситься. Я його саджаю рівно, а він все одно коситься. Показую дитину лікарям, а вони: "Мама, що ви шукаєте дитині болячки?". Так і писали в карточці: "Здоровий".

Звернутись до ортопедів порадила жінка, з якою разом лежала в лікарні.

"Я розповіла, що відбувається з моєю дитиною. Ростику вже три роки було. Вона і порадила звернутися в київський ортопедичний інститут. Ми приїхали туди своїм коштом і професор, який нас прийняв, навіть без рентгену сказав: "Другий ступінь скаліозу". Тоді вже наші лікарі у Білій Церкві визнали, що син хворий."

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

У Ростислава почав рости горб. Коли в сім років пішов до школи, йому дали інвалідність.

"Останній раз коли ми були в ортопедичному інституті, лікар наказав Ростику роздягнутися. Постукав по горбу, як в двері. Сказав: "Третя-четверта ступінь сколіозу. Не лікується. От ходи, який ти вже є. Скільки тобі назначено — стільки і ходи."

Десять років тому родина почала збирати гроші на операцію.

"Звертались в Ізраїльську клініку. Там операція коштує 100 тисяч євро. Всі гроші на інвалідність сина ми збирали на банківський рахунок. Чоловік помер і ми жили тільки на мою мінімальну зарплату. Жоден лікар не сказав, що такі операції можна робити в Україні. Минулого року по телевізору побачила сюжет про хлопчика, який був копія мого сина. Йому збирали гроші для операції в київському "Охматдиті". Мене як током ударило. Наступного дня біжу в "Охматдит", а там кажуть: "Ви вже не наша вікова категорія".

Про Міжнародний центр нейрохірургії Тетяна дізналась випадково.

"Проговорилась медсестра нашого ортопеда, коли лікаря не було в кабінеті. Сказала, що в Білій Церкви живе дівчинка, якій 4-5 років тому у центрі нейрохірургії оперували сколіоз. Почали по інтернету шукати. Коли сина оглянув Ігор Петрович, сказав: "Пізно приїхали. Якби звернулись кілька років тому, можна було б зробити ідеальну спину. Тепер стовідсоткової прямої людини з нього не вийде. Але викривлення виправимо з 70 до 40 градусів".

"У хребет вживляємо металеву конструкцію з гвинтів, пластинок та гачків. Вони кріпляться до хребців і дозволяють вирівнювати поставу", - каже Ігор Курилець.

На третій день після операції Ростислав міг ходити.

"Син втратив багато крові, через це зараз має слабкість, низький тиск, - продовжує матір. - На спині великий шов. Перші дні після операції мав сильні болі, не міг лежати. Але на третій день вже почав ходити. Зараз почуває себе добре. В палаті сидіти не хоче, проситься додому. Жінка, яка лягала у лікарню разом з моїм сином, зараз каже, що його неможливо упізнати. Наче дві різні людини. Горба вже майже не видно, спина виглядає, наче у нього звичайний шкільний сколіоз."

Тетяна каже, на операцію витратили всі зібрані гроші, навіть продали меблі з квартири. Тепер просить допомогти коштами на післяопераційну реабілітацію, яка триватиме щонайменше три місяці.

Реквізити для допомоги:

Найменування банку "Приватбанк"

номер рахунку 29244825509100 МФО 305299

ЕДРПОУ- 14360570

Одержувач: Піхтірьов Ростислав Андрійович

Номер карти одержувача: 6762468883100186

 

Зараз ви читаєте новину «Ростислав Піхтірьов мав горб, схожий на плавник у дельфіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі