четвер, 14 жовтня 2010 10:24

Російський фільм претендує на "Оскар"

Російський фільм претендує на "Оскар"

Російський фільм "Край" режисера Олексія Учителя з Володимиром Машковим в головній ролі включений в список 65 картин-претендентів на здобуття кінопремії "Оскар". Перелік оприлюднила Американська академія кіномистецтва.

"Край" був висунутий російською відбірковою комісією на премію "Оскар" до початку прокату стрічки в Росії. Окрім Машкова, в стрічці знялися: німецька актриса Аньорка Штрехтель, Юлія Пересільд, Сергій Гармаш, Олександр Баширов та інші.

У перелік претендентів на здобуття "Оскару" включена "Дільниця" азербайджанського режисера Ільгара Сафата. Він вчився на Вищих режисерських курсах в Москві в майстерні Володимира Хотиненка і до недавнього часу працював в документальному і короткометражному кіно. "Дільниця" - це цікава містична історія, яка є дебютом Сафата в повнометражному кінематографі.

У списку також фігурують: трилер "Заблукав" молодого режисера Ахана Сатаєва (Казахстан), "Прогульники" ("Дні вулиці") Левана Когуашвілі (Грузія), "Гонконг, конфіденційно" Маріса Мартінсонса (Латвія), "Спокуса Святого Антонія" Вейко Иунпуу (Естонія), роботи чеських, болгарських, угорських, польських, румунських, словенських і словацьких кінематографістів.

Іран представив на здобуття "Оскару" стрічку "Прощай, Багдад", Ірак - картину "Син Вавілона".

Сильну конкуренцію їм складе картина режисера Таїланду Апічатпонга Верасетакула "Дядько Бунмі, який згадує свої минулі життя" (Lung Boonmee Raluek Chat), яка була удостоєна "Золотої Пальмової Гілки" на 63-му Каннському фестивалі.

Також відібраний володар Гран-прі того ж кінофоруму - фільм француза Ксавьє Бовуа "Про богів і людей" (Des Hommes et des Dieux) і робота мексиканського режисера "КрасАта", що принесла премію Каннського фестивалю за кращу чоловічу роль іспанцеві Хавьєру Бардему.

Всі 65 картин в списку Американської академії кіномистецтва претендують на здобуття "Оскара" в номінації "Кращий фільм іноземною мовою".

Остаточний перелік номінантів, яких востаннє було десять, буде оголошений 25 січня 2011 року. 83-а церемонія вручення "Оскара" відбудеться в Лос-Анджелесі 27 лютого наступного року.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Російський фільм претендує на "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі