понеділок, 28 березня 2011 13:43

Роботи видатного живописця з Рівного виставили через 43 роки після його смерті
15

Фото: Фото: Андрій Шматов/Gazeta.ua

Наприкінці минулого тижня у столичному російському центрі науки і культури відкрилася виставка Григорія Косміаді. До 31 березня тут показуватимуть 60 його пейзажів.

"Мій батько писав тільки пейзажі, фігури і натюрморти. Дівчата часто просили, щоб намалював їхні портрети, та він відмовлявся. Казав: "Я можу намалювати, але ви себе не впізнаєте". Батько ніколи не користувався мольбертом, малював тільки на столі. В Україні писав масляними фарбами, а в Німеччині почав малювати темперою. Вона швидше висихала і не змінювала колір", - розповіла донька художника 87-річна Надія Косміаді кореспонденту Gazeta.ua.

Григорій Косміаді народився на Кавказі. Вчився у Москві у майстернях Валентина Сєрова та Єгора Хруслова. Жив у Рівному та Києві. 1939 року потрапив у списки неблагонадійних, бо був офіцером царської армії. Разом з родиною змушений був емігрувати до Німеччини.

"В Україні батько створив багато картин, але їх заборонили вивозити за кордон. Зі своїх полотен він збив ящик і у ньому перевіз кілька картин своїх учнів. Казав, що це найдорожче, що є у нього", - сказала Надія Косміаді.

Картини батька Надія Григорівна продає лише за кордоном.

"Їх мають колекціонери з Америки, Німеччини та Росії. В Україні не продаватиму, бо тут такої ціни за них ніхто не зможе дати", - додала вона.

Помер Григорій Косміаді 22 травня 1967 року у Гамбурзі. Його роботи показували у Києві, Рівному, Москві та Берліні.

Зараз ви читаєте новину «Роботи видатного живописця з Рівного виставили через 43 роки після його смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі