неділя, 17 січня 2021 00:45

Режисер "Паразитів" очолив журі Венеційського кінофестивалю

Режисер "Паразитів" очолив журі Венеційського кінофестивалю
Режисер драми "Паразити" Пон Джун Хо позує на церемонії "Оскар" 2020-го. Став першим в історії кінематографістом із чотирма статуетками за одну роботу. Переміг у номінаціях "найкращий фільм", "режисура", "оригінальний сценарій" та "найкращий міжнародний фільм". Фото: Pinterest

Південнокорейський режисер Пон Джун Хо очолив журі 78-го Венеційського кінофестивалю.

У 2019 році режисер за фільм "Паразити" отримав Золоту пальмову гілку Каннського кінофестивалю, "Золотого глобуса", дві премії BAFTA та чотири статуетки "Оскар". За найкращий фільм, за режисуру, оригінальний сценарій і зарубіжну картину. Це перша в історії неангломовна стрічка, що здобула головну нагороду.

"Венеційський кінофестиваль має довгу та різноманітну історію, і я маю за честь бути залученим до його прекрасної кінематографічної традиції. Як президент журі – і, що більш важливо, як вічний синефіл – я буду радий усім чудовим фільмам, що будуть відібрані фестивалем. Я сповнений справжньої надії та натхнення", - написав режисер у соцмережах

До складу журі увійде сім представників кіноспільноти, включно з режисеркою Хлої Чжао, яка торік отримала у Венеції Золотого лева за фільм "Земля кочівників".

Торік журі Венеційського кінофестивалю очолювала австралійська актриса Кейт Бланшетт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Netflix уперше випустив фільм українською

"Основна тема "Паразитів" – соціальна нерівність, - каже кінокритик Дмитро Десятерик в інтерв'ю журналу "Країна". - Це і психологічний фактор, і чинник вічної драми. Класи є в будь-якому суспільстві, але біда якраз у нерівності. Зокрема можливостей. У фільмі Пон Джун Хо нерівність виконує функцію античного Фатуму. Це доля, що прирікає людей бути там, де вони є, і страждати.

Пон Джун Хо вглядається в те, як бідність роз'їдає людей ізсередини і спотворює стосунки між ними. Змушує родину Кім жити потаємно і повертатися в підвал. Режисер також говорить про те, як забезпеченість впливає на іншу родину. Не мають достатньо серця, щоб звертати увагу на світ довкола.

Відсутність поділу на чорне й біле, на хороших і поганих, неоднозначні характеристики героїв – сильний бік фільму. В одних моментах усі персонажі викликають співчуття. А в інших – коять неприпустимі речі. Немає заклику "бий багатих". Або навпаки – "всі бідні – поганці". Люди у своїй основі – хороші, і ті, й інші. Але такий стан речей спотворив їхні вчинки й думки та призводить до поганих наслідків".

Зараз ви читаєте новину «Режисер "Паразитів" очолив журі Венеційського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі