пʼятниця, 19 вересня 2008 16:38

"Половина українців знаходиться на примітивному рівні розвитку людини" - Жолдак

"Половина українців знаходиться на примітивному рівні розвитку людини" - Жолдак

Український режисер Андрій Жолдак, який вже чотири роки успішно ставить спектаклі в Європі, розповів про український та європейський театри і про необхідність термінових змін в Україні.

Відтоді як в 2004 році Андрія Жолдака звільнили з посади художнього керівника Харківського театру імені Т.Г. Шевченка, - він виїхав працювати за кордон "через несприятливі для творчості умови на батьківщині, як пояснює він сам. Тепер у маестро, який зараз проживає в Берліні, є своя трупа, що здобула популярність в Європі.

Тим часом, 30 жовтня в Національному театрі імені Лесі Українки в рамках Тижнів німецької культури в Україні відбудеться прем"єра спектаклю Андрія Жолдака Войцек за п"єсою німецького драматурга Георга Бюхнера. Цю незакінчену соціальну драму про пригніченого начальством та обставинами полкового голяра, що вбиває спочатку свою любу, а потім і себе, називають найкращим твором у здобутку Бюхнера.

Жолдак вважає, що театр в Україні не витримує стандартів XXІ століття, оскільки не є найбільшим інститутом громадського життя країни, в якому "вариться інтелектуальний суп або інша їжа для елітного глядача".

"Продюсерам розвинених країн ми нецікаві. Наша продукція для них є другорядною з усіх боків. Це свідчить про те, що нація перебуває в хаосі інтелектуальному й хаосі краси", - сказав Жолдак.

Він додав, що в Україні дуже великі ресурсні проблеми - мало креативних людей, що мислять широко, чисто й сучасно.

"Свого часу винищили людей, як (актора, режисера Леся) Курбаса, котрі були дійсно сміливими. Залишилися одні налякані люди, які в ембріоні страху народили своїх дітей, а їхні діти породили нас. Ланцюгова реакція. У країні половина населення знаходиться на примітивному рівні розвитку людини. І це проблема. І вона просочується в театр", - сказав режисер.

На питання, чи не планує він повернутися в Україну, Жолдак відповів:

"Якщо зараз у Києві брати театр - я хочу працювати з молодими. Брати нову, потужну команду. Я на них тільки сподіваюся, адже вони не настільки заражені от цією бацилою Гулагу, обману та зневіри, як моє або старше покоління".

"Через п"ять років повинно щось змінитись, як мені здається. А якщо через п"ять не зміниться, то сильні молоді люди будуть тікати з країни. І світ їх буде ловити", - підкреслив режисер.

За матеріалами Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «"Половина українців знаходиться на примітивному рівні розвитку людини" - Жолдак ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі