четвер, 29 грудня 2016 09:05

Президент Вацлав Гавел не написав жодної п'єси

Президент Вацлав Гавел не написав жодної п'єси
Вацлав Гавел

29 грудня 1989 року після "оксамитової революції" драматург та політик Вацлав Гавел був обраний президентом Чехословаччини. Після розпаду Чехословаччини, у 1993 році Гавел став першим президентом незалежної Чехії. Потім його обрали удруге, в 1998-му. Утретє обрати не дозволяла конституція країни, тож у січні 2003 він пішов з посади, приєднавшись до руху "зелених". В цілому на посаді президента Вацлав Гавел знаходиться 13 років. Помер на 75-му році життя18 грудня 2011 року від раку легень. Похований у Празі.

Вацлав Гавел народився в Празі. Його батько займався будівництвом і кінобізнесом. А в училищі Вацлав отримав фах хіміка-лаборанта, 1966-го заочно закінчив театральний факультет академії мистецтв. В армії написав першу п'єсу про життя військової частини "Життя попереду". Загалом створив понад 20 книжок, отримав премію ім. Кафки. Останню його п'єсу "Відхід" показали на сцені 2008-го. Її герой — канцлер Вільгельм — після програшу на виборах втрачає роботу, його соратники перетворюються на затятих опонентів. 1977-го Вацлав Гавел став одним з ініціаторів написання програми чехословацьких дисидентів "Хартія 77". За це його звинуватили у спробі державного перевороту. У в'язниці провів чотири роки. За цей час написав книжку "Листи до Ольги", присвятив її дружині. 1989-го під час оксамитової революції ініціював опозиційний Громадянський форум. На спільному засіданні обох палат федерального зібрання ЧРСР його одноголосно обрали президентом. Вацлава Гавела, як драматурга, звикли відносити до авторів абсурдистських п'єс. Насправді багато хто з його п'єс близькі формі кабаре.

Читайте також: "Хто втрачає владу, втрачає і сенс життя" - 7 цитат Вацлава Гавела

Після того, як Гавел став президентом, він не написав жодної п'єси. Під час Празької весни 1968 року Гавел активно брав участь в діяльності Клубу незалежних письменників і Клубу ангажованих безпартійних. З 1965 року працював в щомісячному журналі "Обличчя".
Гавел був удостоєний низки чеських і міжнародних нагород. До найзнаменнішої можна віднести німецький Хрест за заслуги (2000), шведську премію Олафа Пальме (1990) або нідерландську премію Еразма Роттердамського (1986). Кілька разів був висунутий на здобуття Нобелівської премії миру.
Зараз п'єси Гавела, крім Чехії, ставлять в театрах США, Франції, Німеччини, а також Хорватії.

Зараз ви читаєте новину «Президент Вацлав Гавел не написав жодної п'єси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі