вівторок, 01 грудня 2020 18:40

Прем'єри тижня: Український тріумфатор "Санденсу", Ґаспара Ное та вбивчий інтелект

Прем'єри тижня: Український тріумфатор "Санденсу", Ґаспара Ное та вбивчий інтелект
Гаспар Ное створив фільм тривалістю в один знімальний день серед чудернацьких декорацій за участі своїх улюблених актрис — Шарлотти Генсбур і Беатріс Даль, що зустрічаються з сучасними відьмами, жертвами моди та власними демонами. Стрічку спродюсував бренд Saint Laurent. Фото: Telegram

"Земля блакитна, ніби апельсин"

36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Долає щоденні травми існування у прифронтовій зоні, містечка Красногорівка Донецької області. Незважаючи на труднощі, родина дружня і життєрадісна. Мати й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і самотужки знімають фільм, за сюжетом.

"Думка про те, що нарешті всі зможуть побачити нашу стрічку на великих екранах, надихає мене, - каже режисерка Ірина Цілик про свій повнометражний дебют. - Колись, ще в інституті, ми вчили, що таке "видовищна ситуація": це сукупність різних факторів, від м'якості крісел до якості зображення, звуку тощо, які впливають на сприйняття кіно. Тож я бажаю глядачам, аби видовищна ситуація була сприятлива, й ніщо не завадило пірнути у світ наших героїв, які попри всі труднощі, не втрачають любові до життя".

Уперше український фільм був представлений у конкурсній програмі найбільшого в США фестивалю незалежного кіно. Отримав премію "Санденсу" за найкращу режисуру в категорії світового документального кіно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінорежисерка відмовилася від звання заслуженої від Зеленського

"Дрімленд"

17-річний Юджин Еванс з родиною оселяється на фермі в Техасі. Починається Велика депресія та пилові бурі. Хлопець випадково знаходить поранену грабіжницю банків Елісон Велс. Дає їй прихисток. Дівчину розшукують мексиканці, обіцяють винагороду в $20 тис. Ця сума врятувала б сім`ю хлопця від банкрутства. Юджин планує здати Елісон, але закохується, за сюжетом.

Головні ролі виконали австралійка Марго Роббі й англієць Фін Коул. Відомий за серіалом "Гострі картузи" телеканалу BBC.

Марго Роббі номінували на "Оскар" за роль фігуристки Тоні Гарленд у стрічці "Я, Тоня", журналістки CNN Кейли в "Сенсації" й актриси Шерон Тейт у "Одного разу в Голлівуді". Також втілила дівчину Джокера Гарлі Квінн.

"Суперінтелект"

"Нова комедія від прекрасного дуету чоловіка і режисера Бена Фелкоуна і дружини й актриси Мелісси Маккарті. Обидвоє вже співпрацювали на радість усім над фільмами "Теммі" і "Душа компанії", - пише кінооглядач "НВ" Валерій Мирний. - У картині "Суперінтелект" Маккарті зіграє типову для себе нічим не примітну жінку середніх років, яка опиняється в гущавині гостросюжетних подій. Цього разу її героїні потрібно довести сутності з назви, що людство заслуговує поблажливості. Інакше ця сутність всіх знищить. На все про все три дні".

Також ролі виконували Октавія Спенсер, Боббі Каннавале, Брайан Тайрі Генрі. В оригіналі вбивчий "Суперінтелект" озвучив Джеймс Корден - актор і ведучий лейтнайту.

"Вічне світло"

"Здається, психоделічне мок'юментарі або кіношабаш від Ґаспара Ное — ідеальне завершення року в кінотеатрах, - пише мистецтвознавиця Анастасія Капралова для сайту "Пломінь". - Хоча сам фільм був презентований на спецпрограмі Каннського кінофестивалю ще 2019-го, в прокат виходить лише нині. Не може не заінтригувати чергове звинувачення режисера в мізогінії, на противагу анонсованому сюжету про тяжку долю жінок у кіно. Хоча водночас і про полювання на відьом. Кінокритики обіцяють безліч кіноцитат із класичних стрічок про відьомство. Приємний бонус для любителів моди — всі на екрані вдягнені в Saint Laurent, який виступив спонсором стрічки".

Стартував документальний серіал "Спалах" про нову українську культуру та її сучасних героїв. Проєкт виходить на YouTube-каналі онлайн-журналу "Слух".

Перша серія присвячена новому українському фолку. У центрі стрічки - театральний режисер Владислав Троїцький і гурт DakhaBrakha, Олег Скрипка, Аліна Паш, лідерка колективу ONUKA Ната Жижченко, Юлія Юріна з гурту YUKO, дослідник історії вітчизняної музики та феномену "вусатого фанку" Віталій Бардецький, майстер народних інструментів Михайло Тафійчук.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єри тижня: Український тріумфатор "Санденсу", Ґаспара Ное та вбивчий інтелект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі