вівторок, 24 квітня 2007 18:09

Помер художник-дисидент Опанас Заливаха

У Івано-Франківську на 82-му році життя помер художник Опанас Заливаха.

Він жив у невеличкій кам"яниці поблизу центру міста. У будинку облаштував майстерню.

-Опанас переїхав до Франківська 45 років тому, вивчив українську і завжди сварив за суржик, – розповідає художник Богдан Губаль, 55 років.

Народився Заливаха у селi Гусинцi на Харкiвщинi. Коли був дитиною, сім"я перебралася на Далекий Схiд. Там Опанас закінчив школу. Згодом був Ленінградський державний інститут живопису ім. Рєпіна.

У 1957 році Заливаха приїхав на практику в райцентр Косiв на Івано-Франківщині. Через чотири роки поселився на Україні назавжди.

Його першу персональну виставку у 1961-му закрили через кілька днів за вказівкою секретаря обласного комітету Компартії. Причиною назвали "занепадницькi настрої".

В середині 70-х Заливаху звинуватили в антирадянськiй пропагандi та агiтацiї та засудили на 5 рокiв таборiв суворого режиму. У Мордовiї художник працював вантажником, потiм кочегаром. Там у нього конфiскували фарби i заборонили у вiльний час малювати.

В останні роки Опанас Іванович не продавав своїх картин, сподівався, що відкриє музей. Жив художник з дружиною Дарією, племінницею Степана Бандери. На похорон влада виділила 2 тисячі гривень.


Олександра ЛІСКОНОГ        "Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Помер художник-дисидент Опанас Заливаха ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі