четвер, 10 жовтня 2019 14:51

Полька з українським корінням та австрієць отримали нобелівську премію з літератури

Полька з українським корінням та австрієць отримали нобелівську премію з літератури
Нобелівську премію отримали Ольга Токарчук і Пітер Гандке. Фото: Twitter

10 жовтня назвали двох лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 і 2019 рік.

Ними стали польська письменниця Ольга Токарчук і Пітер Гандке з Австрії, повідомляє Шведська академія у Twitter.

Польська письменниця українського походження Ольга Токарчук була нагороджена за "оповідну уяву, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя".

Австрієць Пітер Гандке став лауреатом за "впливову роботу, яка з мовною винахідливістю досліджувала периферію і специфіку людського досвіду".

Відразу двох лауреатів оголосили тому, що рік тому премія з літератури нікому не дісталася. У 2018 в Шведській академії стався скандал, відбулось кілька звільнень. Причиною їхніх добровільних звільнень стали звинувачення у сексуальних домаганнях чоловіка однієї з членкинь цієї академії.

Ольга Токарчук народилась у 1962 році в Польщі. Живе у Вроцлаві. Шведська академія визнала головною працею Токарчук історичний роман "Книги Якова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому й за що вручили Нобелівську премію з фізики

"У цій роботі вона показала найвищу здатність роману представляти випадок, майже виходить за рамки людського розуміння", – йдеться на сторінці Нобелівської премії в Twitter.

Пітер Гандке народився у 1942 році на півдні Австрії. Дебютував у 1969 році з новелою "Шершні". За твором поставили спектакль "Образа аудиторії", після чого він став відомим.

"Своєрідне мистецтво Пітера Гандке полягає у винятковій увазі до пейзажів і матеріальної присутності світу, що зробило кіно і живопис двома його найбільшими джерелами натхнення", – підкреслили члени конкурсної комісії.

Розробка літій-іонних батарей отримала Нобелівську премію з хімії. Нагороду взяли вчені Джон Ґуденаф, Стенлі Віттінґхем та Акіре Йошіно, передає The Nobel Prize.

Зараз ви читаєте новину «Полька з українським корінням та австрієць отримали нобелівську премію з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі