понеділок, 07 січня 2019 21:45

Показують знімки оголених від піонера кольорової фотографії й голлівудського режисера.
10

Гельмут Ньютон. «Перев'язаний торс», Раматюеле, 1980 Фото: Helmut Newton
Гельмут Ньютон. «Дебора в червоному екстер'єрі», Беверлі-Хіллз, 1991 Фото: Helmut Newton
Гельмут Ньютон. «Бергстром над Парижем», Париж, 1976 Фото: Helmut Newton
Гельмут Ньютон. Дженні Капітен, Берлін, 1977 Фото: Helmut Newton
 Сол Лайтер. Без назви, Нью-Йорк, близько 1950 Фото: Saul Leiter

У Берлінському музеї фотографії (Museum für Fotografie) проходить виставка "Сол Лейтер, Девід Лінч, Гельмут Ньютон: Оголені". В експозицію увійшли виключно знімки в жанрі ню.

100 унікальних світлин для виставки привезли з Нью-Йорку. Їх автор американець Сол Лейтер - піонер кольорової фотографії. На початку 1950-х його стиль різко контрастував зі звичною зйомкою. Фотографува з незвичних ракурсів, крізь запотілі вітрини, любив гру тіней, відображень, силуетів, туман, дощ, снігопад. В той час кольорова плівка використовувалась лише в рекламі. Фотохудожники вважали, що не надається для справжнього мистецтва. Але фотозамальовками нью-йорських вулиць у кольорі нСола Лейтера зацікавились журнали Esquire, Vogue и Harper's Bazaar . Фотограф помер 2013-го. Вперше на загал виставили його знімки оголеної натури. Ці світлини Лейтер нікому не показував до кінця життя. Фото своїх коханок й подруг почав робити ще у 1950-х. Зображення - тонкі, чутливі, автор знімків наче соромиться жіночого тіла.

В іншій частині виставки фото американського режисера Девіда Лінча, зроблені в Лос-Анджелесі й польському місті Лодзь.

У його абстрактних образах деталі часто заповнюють кадр; тільки при уважному погляді глядач може впізнати людське тіло. Почуття близькості досягається через екстремально крупні плани.

Австралійський фотограф Гельмут Ньютон починав кар'єру з глянцю, а до оголеного тіла прийшов в 1970-х, вже прославленим фешн-фотографом. Першою серією, що виявила його пристрасть до ню, стала "Голі та одягнені". Працював у цьому жанрі до кінця життя. Помер 2004-го. На виставці в Берліні представили 60 його фото наповнених тонкою спокусою і позачасової елегантністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виставили картини найдорожчого художника

Американський режисер Девід Лінч великий прихильник польського Лодзя. Не одноразово відвідував в цьому місті кінофестиваль Camerimage. Започаткував благодіний фонд "Світове мистецтво", що базується у Польщі.

Після знайомства з польским композитором Мареком Жебровським Лінч почав щотижня записувати відео-прогноз погоди для Лос-Анжелесу й Лодзя.

"Девіда заінтригував той факт, що я метеоролог-аматор, як і він, - згадує в інтерв'ю Жебровський. - Щопонеділка, дзвонить мені рівно о 9.15 ранку, потім викладає прогноз для наших міст на свій сайт".

Зараз ви читаєте новину «Показують знімки оголених від піонера кольорової фотографії й голлівудського режисера.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі