середа, 01 листопада 2017 11:58

Показали заборонений в Білорусі фільм

Показали заборонений в Білорусі фільм
Фільм "Жовтий пісочок" показали у Мінську Фото: Радіо Свобода

У білоруському Мінську, в кінотеатрі "Москва" відбулася прем'єра фільму "Жовтий пісочок", знятого за твором Василя Бикова. Це перша художня стрічка, присвячена темі розстрілів в Куропатах. На телебаченні показ стрічки зароборонили.

Екранізацію створив режисер Олексій Турович на власні гроші. Стрічка знімалася за п'ять днів в Ратомці, ролі виконали актори білоруських театрів.

В оповіданні "Жовтий пісочок" селянин, поет, комуніст, кримінальник та білогвардієць опиняються поруч у машині, що везе їх на розстріл в Куропатах. Жертви покірно їдуть на вірну смерть, навіть допомагаючи катам прискорити розправу. Режисер зіграв роль чекіста Сурвілло, який виконував накази режиму, а тепер сам потрапив у його жорна.

На прем'єру прийшли представники посольств Польщі та США, родичі репресованих, політики Микола Статкевич, Павло Северинець, художники і скульптори, які присвячують свої твори трагічній темі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Матері війни" - в Австралії покажуть фільм про події на Донбасі

Режисер зараз шукає грошей на озвучку білоруською мовою.

У столиці відбулося тільки два покази, а далі стрічка поїде по всій Білорусі - вже в жовтні її зможуть переглянути жителі Мінської області та Бобруйська. Вікове обмеження - 16 років.

В Куропатах з 1937 по 1941 співробітники НКВД БРСР розстрілювали мирних жителів Білорусі. За різною інформацією в Куропатах поховано від 100 до 250 тисяч осіб.

В мережу виклали офіційний трейлер фільму "Кіборги" Ахтема Сеїтаблаєва. Прем'єра відбудеться 7 грудня. Розповідає про захист Донецького аеропорту у вересні 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Показали заборонений в Білорусі фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі