понеділок, 06 липня 2020 04:45

"Пофарбоване пташеня": показали трейлер українського фільму, який шокував Європу

Автор: topvip.cz
  11-річний чех Петр Котляр у фільмі ”Пофарбоване пташеня” грає хлопця, який під час Другої світової війни розшукує своїх батьків по селах Східної Європи
11-річний чех Петр Котляр у фільмі ”Пофарбоване пташеня” грає хлопця, який під час Другої світової війни розшукує своїх батьків по селах Східної Європи

Історична драма про Другу світову війну "Пофарбоване пташеня" спільного виробництва Чехії, Словаччини та України вийде у прокат 13 серпня. Трейлер фільму опубліковали на офіційному YouTube-каналі кінокомпанії Arthouse Traffic.

Намагаючись урятувати сина від нацистів, єврейська пара відправляє його до родичів у село. Але тітка хлопця раптово помирає, і він змушений поневірятися Східною Європою. Майже всюди зустрічає ворожість, насилля, за сюжетом.

Чеський режисер Вацлав Маргоул знімав драму за однойменним романом польсько-американського письменника Єжи Косинського 18 місяців – в Україні, Словаччині, Польщі та Чехії. Головну роль виконав 11-річний Петр Котляр із міста Чеський Крумлов. На знімальному майданчику завжди був хтось із його батьків і психолог.

"Дія починається на Волині, – розповідає український продюсер стрічки Ігор Савиченко. – Перші дві з дев'яти новел знімали в селі Сваловичі Любешівського району. Але про те, що в кадрі Україна, Польща або Чехія, можна здогадатися хіба за одягом, архітектурою. Так само намагалися, щоб не читалося – де чехи, євреї чи українці. Чітко виділяються лише окупанти – німецькі й радянські військові. Вони в одностроях, розмовляють своєю мовою.

Головний герой може бути і євреєм, і ромом – у фільмі не уточнюється. Головне, що він інакший. Переходить з одного села в друге в пошуках батьків. На своєму шляху зустрічає зовсім різних людей. Одні підтримують, рятують, інші – ненавидять.

Дуже мало діалогів – хвилин 10. Більшість – штучною мовою. Як каже режисер, це таке слов'янське есперанто. Такий підхід, аби не було чіткої прив'язки до якоїсь території. Усюди є і добрі, і погані люди. Це не стосується якоїсь конкретної нації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людей на окупованих територіях не можна забувати - режисерка фільму-відкриття кінофестивалю "Молодість"

У стрічці багато зіркових імен. Німецький актор Удо Кір, канадець Баррі Пеппер, британець Джуліан Сендз, американець Гарві Кейтель, швед Стеллан Скашгорд, який також зіграв у серіалі "Чорнобиль".

Залучені й українські актори. Ніна Шуневич грає тітку Марту, до якої відправили хлопця. Алла Соколова виконує роль знахарки, яка рятує героя й робить своїм помічником. Остап Дзядек грає селянина.

Вацлав Маргоул вісім років готував сценарій екранізації. Він фільмує на чорно-білу плівку й довгими планами. Я назвав би це максимально класичною естетикою зйомки.

Проблема і минулого, і сьогодення – безпричинна ненависть. Чому люди переслідували євреїв? Просто тому, що тодішня пропаганда майже в усіх європейських країнах говорила, що вони погані, п'ють кров християнських дітей. Ця ахінея твердо сиділа в головах. Як зараз путінська пропаганда – в мізках росіян.

Фільм "Пофарбоване пташеня" – про те, як люди ненавидять одне одного на фоні обставин, що не можуть змінити".

Світова прем'єра картини відбулася торік в основному конкурсі 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю.

"Екранізація роману Єжи Косинського виявилася не всім по зубах, тому у Венеції багато глядачів не витримували шоку та покидали залу, - пише для інтернет-видання Moviegram кінокритик Юрій Самусенко. - Та насправді ж стрічка Вацлава Маргоула дає цінний досвід терапії, адже кожна рука допомоги у цьому жахливому світі війни ледве помітна, тому і важлива. До того ж "Пофарбоване пташеня" – естетично довершене кіно, яке знаходить натхнення у фільмах Андрія Тарковського та Елема Клімова".

Зараз ви читаєте новину «"Пофарбоване пташеня": показали трейлер українського фільму, який шокував Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі