середа, 30 жовтня 2019 21:45

"Подолання гравітації": триває виставка гуцульської художниці і фотографині
7

Фото: Мистецький Арсенал

У столичному Мистецькому Арсеналі проходить виставка "Подолання гравітації" гуцульської художниці, фотографині й письменниці Параски Плитки-Горицвіт.

2015 року група кураторів експозиції знайшла в будинку Параски під ліжком коробки з її негативами. Плівки відновили і видрукували з них фотографії. Робота тривала два роки.

За допомогою VR-окулярів виставкова зала перетворюється на село Криворівня Івано-Франківської області, де жила мисткиня. Показують посуд, саморобні книжки, картини, фотоальбом, рушники, робочий стіл і ліжко Параски. Віртуально можна вийти за поріг і побачити гуцульські пейзажі за хатою.

Параска Плитка-Горицвіт фотографувала, малювала, писала книжки і сама видавала їх, виготовляла музичні інструменти, водила екскурсії горами. Залишила по собі 4 тис. фотографій і 500 рукотворних книжок.

Перший експонат виставки "Подолання гравітації" — чорно-білий автопортрет художниці. На ньому вона в окулярах, із заплетеним волоссям, у сукні простого крою. Це кадр з 1970-х.

"Ідея проекту народилася з фотографій Параски. Стало зрозуміло, що зображена на них героїня не вписується в звичні рамки і традиційне уявлення про художницю з Карпат", — каже Юлія Ваганова, заступник директора Мистецького Арсеналу.

У 16 років Параска Плитка самостійно дісталася Німеччини, щоб здобути освіту. Замість цього потрапила на службу до німецької родини, де потерпала від принижень. Повернувшись додому, стала зв'язковою Української повстанської армії під псевдонімом Ластівка. 1945-го її заарештували і відправили до Сибіру. Після 9 років таборів повернулась на Батьківщину.

"Місцеві почали ставитися до неї обережно, тримати дистанцію — боялися реакції влади. В рідному селі прожила до самої смерті 1998-го. Не вийшла заміж, не народила, не вела господарство. Недовгий час пропрацювала в місцевому лісництві: на першу зарплату придбала фотоапарат, на другу — фотозбільшувач", — розповідає екскурсовод.

Наступний експозиційний зал містить серію малюнків мисткині. Перебуваючи в умовах дефіциту, Плитка-Горицвіт малювала на використаному папері і тільки для зображення ікон використовувала чисте полотно.

Особливе місце в експозиції займає тема Індії. До неї належить серія ілюстрацій до рукописної книги "Індійські заграви" — пригодницької повісті про подорож двох гуцулок до Південної Азії. У цьому секторі виставки розвісили також фотографії односельчанок художниці, одягнених у традиційне індійське вбрання — сарі.

У наступній кімнаті відтворили атмосферу фотолабораторії мисткині. Там показують документальний фільм про реставрацію фотоархіву Плитки-Горицвіт.

Заключна зала виставки відведена для фотографії. Світлини розміщені тематичними серіями: діти, природа, село, свята. Також представлені кадри з технічними дефектами — пошкодження желатинового шару плівки, пил, подряпини, цвіль.

Експозиція триватиме до 19 січня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Читатимуть нові вірші Жадана

2018-го у прокат вийшов фільм про життя Параски Плитки "Портрет на тлі гір". Режисер — Максим Руденко.

Зараз ви читаєте новину «"Подолання гравітації": триває виставка гуцульської художниці і фотографині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі