субота, 15 червня 2019 15:50

Побачив світ перший український мультсеріал

Побачив світ перший український мультсеріал
Лис Микита походить з бойків. mediananny.com

15 червня 2007 року відбулася прем'єра першого мультсеріалу створеного в незалежній Україні "Лис Микита". В основі — однойменна поема-казка Івана Франка. У мультфільмі — 26 серій по 15 хвилин.

Лис Микита походить з бойків. Він розсудливий, господарський та відважний. Водночас підступний та шахраюватий. Його обмовили та викликали на суд. По дорозі він потрапляє в різні гумористичні ситуації. Намагається уникнути несправедливого покарання та заманює ворогів у пастки. На суді його спочатку рятує красномовство. Потім Микита у двобої перемагає головного суперника — Вовка Неситого.

Лис Микита та його друзі говорять бойківським діалектом. Текст Франка для мультфільму майже не змінювали.

Бюджет картини — 10 млн. грн. Над нею 2 роки працювала команда з 70 аніматорів.

Прем'єрний показ відбувся у столичному кінотеатрі "Кінопалац".

У "Лисі Микита" звучить музика композитора Мирослава Скорика, пісні "Океану Ельзи", "Воплів Відоплясова", "Братів Гадюкіних", Піккардійської Терції, Руслани, Оксани Білозір, Тараса Петриненка, Гайтани. У одній із серій — перероблений варіант пісні "Разом нас багато" гурту "Ґринджоли" — неофіційний гімн Помаранчевої революції.

2017-го серіал "Лис Микита" доповнили звуковою доріжкою з коментарем подій та описом персонажів. Мультфільм стало зручно дивитися глядачам із вадами зору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квентін Тарантіно працює над продовженням "Джанґо вільного"

Поему-казку "Лис Микита" Івана Франка уперше надрукували 1890-го у львівському дитячому журналі "Дзвінок". Усі наступні видання казки відрізнялися одне від одного, наприклад, вже друге складалося не з дев'яти, а з дванадцяти пісень.

В основу сюжету лягли запозичення з давніх латинських, французьких та німецьких творів, українського фольклору, поема Гете "Рейнеке-Лис".

Зараз ви читаєте новину «Побачив світ перший український мультсеріал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі