середа, 26 серпня 2020 00:45

"Піккардійська Терція" презентувала саундтрек до фільму про Франка

Автор: Галина Гузьо
  Гурт "Піккардійська Терція" випустив саундтрек до біографічного фільму "Інший Франко" режисера Ігоря Висневського. Прем’єра пісні відбулася разом із відео, в яке увійшли не презентовані досі кадри зі стрічки, що вийде наступного літа
Гурт "Піккардійська Терція" випустив саундтрек до біографічного фільму "Інший Франко" режисера Ігоря Висневського. Прем’єра пісні відбулася разом із відео, в яке увійшли не презентовані досі кадри зі стрічки, що вийде наступного літа

Українська народна пісня "Розпрощався стрілець" у виконанні вокальної формації "Піккардійська Терція" стала саундтреком до фільму "Інший Франко" про третього сина Каменяра - Петра. Прем'єру композиції присвятили Дню Незалежності України.

"Ця пісня вважається народною, і я справді не знайшов у відкритих джерелах жодної згадки про автора, - каже художній керівник "Піккардійської Терції" Володимир Якимець. - Хоча маю підозру, що автор з кола Пресової квартири – культурно-просвітньої формації Українських Січових Стрільців, головним завданням якої було збирання, поширення та збереження матеріалів з історії Легіону УСС, а також збереження традицій стрілецтва. З цього ж кола – Михайло Гайворонський, Роман Купчинський, Богдан Лепкий, які залишили нам цілий пласт стрілецьких пісень. І Петро Франко, той "інший Франко", був у Січових Стрільцях. Тож усе переплелося.

Для нас ця пісня була відомою. Десь з кінця 1980-х, коли почалося відродження національно-патріотичної культури, ми неодноразово чули її у різних виконаннях. У нашій же, новій, інтерпретації хотіли і аранжуванням, і виконанням максимально донести до слухачів кожне слово і смислове навантаження, які тут є. Задля цього додали інструментів, і пісня більш природно інтегрувалася у настрій, сюжет і тематику стрічки та краще передає колорит часів Першої світової, зокрема національно-визвольних змагань Січових Стрільців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хрущов наказав убити сина Франка

Зйомки байопіку "Інший Франко" відбувалися торік улітку в Києві та Львові. Через пандемію та карантин його творці вирішили перенести прем'єру з осені 2020-го на серпень 2021-го і приурочити до 30-річчя Незалежності України та Франкових днів.

"Наша кінорозповідь про Петра Франка, прожив життя, сповнене досягнень та авантюр, відбувається на тлі історичних подій в Україні. Йдеться про період 1910-х - початку 1940-х років, - говорить продюсер Дмитро Кравченко. – Пісня "Розпрощався стрілець" добре поєдналася із сюжетом стрічки. І символічно, що саундтрек виконує саме львівський колектив, адже життя головного героя дуже тісно було пов'язане зі Львовом".

Голоси "Піккардійської Терції" не вперше стають музичним супроводом фільмів. Зокрема, раніше акапельний колектив створив саундтреки до документальної картини "Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939-1941" та фентезі "Сторожова застава".

Зараз ви читаєте новину «"Піккардійська Терція" презентувала саундтрек до фільму про Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі