середа, 17 жовтня 2012 16:21

Перший український доку-фікшн знімали за $200 тисяч і в сорокаградусну спеку
5

Фото: ФОТО: gankafilm.com

З 11-го жовтня в українських кінотеатрах показують музичний фільм киянки Ганки Третяк "Don't Worry!". Вона є автором сценарію, режисером стрічки, а також його спонсором. Жодних меценатських внесків на створення стрічки не отримувала. Знята стрічка у форматі доку-фікш. Про ідею, сюжет і процес зйомок розповідає Ганка Третяк.

- Чому вирішили знімати свій дебютний повнометражний фільм у такому жанрі?

- Стрічка стала продовженням, синтезом усіх моїх проектів за останні п'ять років на фестивалях "Гогольфест", "Джаз Коктебель". Робила їх із різними музикантами, у різний час. Там і виникла ідея зняти цей фільм. До цього в Україні таких жанр ніхто не робив. Формат суто документального фільму для реалізації ідеї не підходив. Це повнометражний художній фільм із постановочними кадрами. Герої грають самих себе у запропонованих обставинах.

- Як обирали головних героїв фільму?

- Нам було важливо, щоб усі представляли різні види мистецтва. Кожен із героїв стрічки цікавий тим, ще не прямує у одному, загальному напрямку, а створює  щось своє, йде попереду часу.  DJ MISHUKOFF - є першим, хто започаткував ді-джей культуру в Україні, 15-20 років тому починав грати.  DJ Zhanna - сама пише музику і слова, вона з Києва, але вже багато років живе і працює в Іспанії. Spogga - відомий андеграундний музикант із Нью-Йорка. Стрічка знімалася у трьох країнах: Україні, США та Іспанії. А знайомляться всі герої під час Казантипу. Цим хотіли показати зв'язок між країнами, що Київ також є частиною світової культури. Ми всі в єдиному, дуже тісному інформаційному полі.

- Режисери часто скаржаться, що в Україні набагато складніше організувати процес зйомок, ніж за кордоном. Відчули різницю?

- У нас була професійна команда, тому з організацією зйомок проблем не виникало. Найлегше було в Іспанії – робили запит у Каталонську асоціацію кінематографістів, і вже за 2-3 дні без проблем мали дозвіл на зйомки у Барселоні. Вони зацікавлені в цьому, бо вважають що це популяризація їхнього міста. Ми українці, тому знаємо, як тут треба чинити, то й складнощів не виникало. Хоча, в Криму дійсно дуже важко знімалося. Це був 2010-й рік, серпень місяць і страшенна спека, 40 градусів. Тому нам довелось повністю перекроїти всі наші плани, переробити сценарій - після 9-ї ранку знімати було просто неможливо. Доводилося о 3-й ночі починати й до ранку знімати. 

- Стрічку знімали за власні кошти. Яким став бюджет фільму?

- Стрічка обійшлася у $ 200 тисяч, але насправді коштує набагато більше. По-перше,  більшість людей працювали над фільмом безкоштовно. По-друге, нам допомагали і з технікою, і з  постпродакшином. Музикою, наприклад, Фагот безоплатно займався.  По-дружньому усі допомагали, багато років знаємо одне одного. Почали зйомки на початку літа 2010-го. Знімальну частину закінчили минулоріч, тоді ж на "Джаз Коктебелі" презентували трейлер до фільму, а герої фільму влаштували спільний концерт. Вони дуже подружилися під час зйомок, зараз часто роблять спільні проекти. У нас було дуже багато музики до фільму. Щохвилини – новий трек. Декілька були написані спеціально до фільму. Після перегляду люди підходять: "А ніде нема диску із саунд-треками? Музика просто шикарна. Хочемо мати її на диску і слухати в машині".

- Головна ідея фільму: що б не сталося – не переймайся. Вдається дотримуватися цього принципу?

- Так. Як і всім людям – не завжди, але часто. Життя дуже швидке зараз, кожного дня трапляються речі, які можуть негативно впливати на нас, гальмувати наш рух уперед. Але, як складно й незрозуміло не було б – перейматися дійсно не варто. Просто роби те, що маєш робити. Тільки так можна рухатися далі.

Зараз ви читаєте новину «Перший український доку-фікшн знімали за $200 тисяч і в сорокаградусну спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі