вівторок, 24 вересня 2013 14:34

Особистий архів відомого художника таки продали на аукціоні всупереч протестам правнука

Особистий архів відомого художника таки продали на аукціоні всупереч протестам правнука
Фото: telegraph.co.uk

Особистий архів художника П'єра Огюста Ренуара продали на торгах у Нью-Йорку. Сума, виручена на аукціоні, виявилася меншою, ніж передбачали експерти, - 1,3 мільйона доларів замість трьох.

Правнук художника Жак Ренуар, що проживає у Франції, виступив проти продажу особистих речей свого предка. Він публічно засудив "розчленування особистого життя Ренуара через продаж сімейних реліквій, включаючи особисті листи і фотографії художника на смертному одрі". Він написав відкритого листа міністру культури Франції Орелі Філіпетті, музею Орсе в Парижі і музею Ренуара в місті Кан-сюр-Мер і запропонував музеям купити деякі лоти на майбутньому аукціоні.

За словами представників аукціонного будинку Heritage Auctions, на торгах були присутні "деякі французькі музеї". Проте, які саме це були музеї та які лоти вони придбали, не повідомляється.

Керуючий директор напрямку образотворчих мистецтв Брайан Ротон (Brian Roughton) заявив, що всі права на продаж архіву належали Полю Ренуару, онукові художника, який продав архів у 2005 році.

Прибуток з торгів виявився менше того, що був заявлений??, тому що деякі лоти залишилися непроданими. Наприклад, ніхто не купив гіпсові скульптурні макети, створені Ренуаром в останні роки життя. Також не всі листи художника викликали інтерес покупців. За найбільшу суму - 12,5 тисяч доларів - було продано лист художника до його дружини Аліни Шарига.

Найбільш очікуваний лот аукціону - картина "Вальдшнепи", яку Ренуар імовірно написав за кілька годин до смерті, - пішла з молотка за 125 тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Особистий архів відомого художника таки продали на аукціоні всупереч протестам правнука ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі