вівторок, 11 лютого 2020 18:15

"Оскар": про що фільми-переможці та чому їх варто подивитись

"Оскар": про що фільми-переможці та чому їх варто подивитись
Про сюжети стрічок-переможців, їхній рейтинг та касові збори - Gazeta.ua. Фото: "24 канал"

92-га церемонія вручення Американської кіноакадемії відзначила найкращі фільми 2019-го. Вперше за історію нагороди неангломовна стрічка стала найкращою.

Про що фільми-переможці премії "Оскар" та чому їх варто переглянути, Gazeta.ua.

"Паразити". Режисер Пон Джун Хо

Південнокорейська стрічка цьогоріч отримала 4 "Оскари" в номінаціях "Найкращий фільм", "Найкращий режисер", "Найкращий оригінальний сценарій" та "Найкращий фільм іноземною мовою". Світова прем'єра південнокорейської стрічки відбулась 21 травня 2019 -го на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі. Там фільм узяв "Пальмову гілку".

Сюжет. Сім'я бідняків підробляє збиранням картонних коробок для піци. Несподівано друг сина пропонує йому попрацювати репетитором англійської мови в доньки заможних батьків. Для цього хлопець підробляє університетський диплом і документи. Отримує роботу під новим ім'ям. Рідних також влаштовує працювати в маєтку багатія. Мати тепер домоправителька, батько – водій, молодша сестра — вчителька малювання. Приховують, що вони одна родина. Користуючись довірою господарів, маніпулюють ними.

Бюджет фільму - $11,8 млн

Касові збори у світі - $165,4 млн

Рейтинг IMDB: 8.6/10

"1917" Режисер Сем Мендес

Фільм британського режисера отримав 3 нагороди "Оскар"- "Найкраще зведення звуку", "Найкраща операторська робота", "Найкращі візуальні ефекти". Фільм презентували 4 грудня 2019-го у Великій Британії. В український прокат стрічка вийшла 30 січня 2020-го.

Сюжет. 1917 рік, північ Франції, триває Перша світова, капрал Блейк має перетнути залишену німцями територію і передати наказ про скасування наступу. В разі невдачі 1600 британців потраплять в пастку супротивника, в тому числі і брат Блейка.

Бюджет фільму - $100 млн.

Касові збори у світі - $290,6 млн.

Рейтинг IMDB: 8.5/10

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якийсь дитячий садок: Сенцов розкритикував оскароносний фільм

"Джокер". Режисер Тод Філліпс

Кінофантазія на тему минулого чи не найголовного комікс-негідника отримала дві нагороди. За "Найкращу чоловічу роль" відзначили Хоакіна Фенікса, який зіграв Джокера, а ісландка Гільдур Гуднадоуттір отримала статуетку за "Найкращу музику до фільму". Прем'єра відбулась 31 серпня 2019-го. В Україні - 3 жовтня 2019-го.

Сюжет. Артур Флек живе з хворою матір'ю. Вона з дитинства вчить його "ходити з посмішкою", намагатися нести у світ позитив, дарувати оточуючим радість. Артур підробляє вуличним клоуном. Його жарти не смішать, а через напади неконтрольованого сміху не може нормально виступати. Він стикається з людською жорстокістю, потроху божеволіє й перетворюється на злочинця на прізвисько Джокер.

Бюджет фільму - $55 млн.

Касові збори у світі - $1,1 млрд.

Рейтинг IMDB: 8.6/10

"Одного разу… в Голлівуді". Режисер Квентін Тарантіно

За найкращу другорядну роль нагороду Американської кіноакадемії забрав Бред Пітт. Фільм також нагородили в номінації "Найкраща робота художника-постановника". Фільм уперше показали на кінофестивалі в Каннах 21 травня 2019-го. В Україні — 15 серпня.

Сюжет. Колишня зірка ковбойських серіалів Рік Далтон (Леонардо ді Капріо) ніяк не досягне успіху в кінобізнесі. Отримує лише другорядні ролі поганців. Йому пропонують знятися в італійському фільмі — спагеті-вестерні. По сусідству з будинком Ріка поселяється одна з наймодніших богемних пар Голлівуда — Поланськи та Шерон Тейт. Найкращим другом Ріка є його дублер - ветеран Другої світової Кліфф Бут (Бред Пітт). У стрічці вигадані персонажі поєднуються з реальними людьми з американської теле- й кіноіндустрії. Серед них — актор і майстер бойових мистецтв Брюс Лі, актор і автогонщик Стів Макквін.

Бюджет фільму - $90 млн.

Касові збори у світі - $372,7 млн.

Рейтинг IMDB: 7,7/10.

"Аутсайдери" (Ford v. Ferrari). Режисер Джеймс Менголд

Байопік заснований на книзі американського письменника і журналіста Е. Дж. Бейма "Женіть щосили: Форд, Феррарі та їхній бій за швидкість і славу на Ле-Мані". Прем'єра фільму відбулася 30 січня 2019-го. В Україні стрічка в прокат вийшла 14 жовтня того ж року. Картина отримала дві нагороди - "Найкращий монтаж звуку" та
"Найкращий монтаж".

Сюжет. На початку 1960-х Генрі Форд II приймає рішення поліпшити імідж компанії і змінити курс на виробництво більш модних автомобілів. Після невдалої спроби купити Ferrari американці вирішують кинути виклик італійським конкурентам на трасі і виграти престижну гонку "24 години Ле-Мана". Щоб створити відповідну машину, компанія наймає автоконструктора Керрола Шелбі, а той відмовляється працювати без видатного, але, як вважається, важкого у спілкуванні гонщика Кена Майлза.

Бюджет фільму - $97,6 млн.

Касові збори у світі - $223,6 млн.

Рейтинг IMDB: 8.2/10

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка отримала "Оскар" за кращий документальний фільм

"Кролик Джоджо". Режисер Тайка Вайтіті

Фільм отримав нагороду "Найкращий адаптований сценарій". Прем'єра стрічки відбулася 8 вересня 2019-го на Міжнародному кінофестивалі в Торонто. Там фільм отримав Гран-прі. В Україні кіно вийшло в прокат 23 січня 2020-го.

Сюжет. У 10-річного Йоханнеса Бетслера, члена Гітлерюгенда і великого шанувальника офіційного курсу, є кращий друг - уявний Адольф Гітлер. На вихідні хлопець їде в військово-патріотичний табір, де, не наважившись убити кролика, отримує прізвисько Кролик Джоджо. Намагаючись довести свою сміливість, хлопець випадково підривається на гранаті. Але незабаром у Джоджо з'явиться більша причина для хвилювання, ніж власні шрами, - він з'ясовує, що мама ховає в будинку єврейську дівчину.

Бюджет фільму - $14 млн.

Касові збори у світі - $74,5млн.

Рейтинг IMDB: 8/10.

"Джуді". Режисер Руперт Гулд

Головна героїня фільму, роль якої виконала Рене Зеллвегер, отримала нагороду кіноакадемії у номінації "Краща жіноча роль". Прем'єра у світі відбулася 20 серпня 2019-го.

Сюжет. Взимку 1968-го Джуді Гарленд приїжджає в Лондон, щоб виступити в клубі The Talk of the Town. Після слави "Чарівника країни Оз" минуло 30 років, але, якщо й ослаб голос Джуді, характер і воля до життя зміцніли. Хоча за плечима легендарної артистки вже чотири розлучення, вона ще не втратила віри в романтику і готова зустрічатися з молодим чоловіком.

Касові збори у світі - $39,6 млн.

Рейтинг IMDB: 7/10

"Шлюбна історія". Режисер Ной Баумбах

Фільм отримав нагороду кіноакадемії за найкращу жіночу роль другого плану. Її отримала Лора Дерн. Світова прем'єра відбулася 29 серпня 2019-го на Венеційському кінофестивалі, а з 6 грудня 2019-го стрічка доступна на Netflix.

Сюжет. Сімейна пара, театральний режисер Чарлі та актриса Ніколь, вирішила розлучитися. Шлюборозлучний процес перетворюється на справжню війну. Батьки борються за опіку над маленьким сином.

Бюджет фільму - $18,3 млн.

Рейтинг IMDB: 8,1/10.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Паразити" - кращий фільм року: що відомо про стрічку

Психологічний трилелер Тодда Філліпса "Джокер" став лідером за кількістю номінацій цьогорічного "Оскара" , претендував на 11 статуеток. 10 разів на нагороду номінували комедійну драму "Одного разу… в Голлівуді" Квентіна Тарантіно та історичну драму "1917" Сема Мендеса.

Зараз ви читаєте новину «"Оскар": про що фільми-переможці та чому їх варто подивитись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі