вівторок, 29 грудня 2020 12:18

Опублікували автобіографію Джеймса Джойса

Опублікували автобіографію Джеймса Джойса
Після смерті матері Джойс жив у Італії. Там пиячив і влазив у борги. Заробляв вчителюванням, журналістикою, написанням рецензій. Видає автобіографію "Портрет митця замолоду" та роман "Улісс". Фото: Вікіпедія

29 грудня 1916 року опублікували роман "Портрет митця замолоду" ірландського письменника Джеймса Джойса. Значною мірою автобіографічний.

Став першим і одним з найкращих у творчості письменника. Йдеться про молодого митця і його пізнання істини світу. Зобразив дитинство та юність, конфлікт з сім'єю, школою і батьківщиною, який знаходить розв'язання в мистецтві.

Роман належить до філософської художньої прози. 1904-го Джойс надіслав його в ірландський літературний журнал. Редактор відкинув твір з формулюванням: "Я не можу опублікувати те, що я не розумію".

1911 року в Джойса стався напад люті через постійну відмову видавців надрукувати збірку оповідань "Дублінці". Тоді він кинув рукопис "Портрета митця замолоду" у вогонь. Його врятувала сестра Ейлін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робота над "Амадокою" зробила "тверезішою" - Софія Андрухович

У "Портреті митця замолоду" Джойс застосовує невласне пряму мову. Ця зміна віддзеркалює зміщення оповідного центру повністю на головного героя. Події набувають такого значення, як у свідомості, і відчуваються з його точки зору. Автор вже не згадує про персонажів та місця, просто через те, що молодий Джойс і так знає їх.

Українською уперше роман переклав Ярослав Стельмах. Видали в журналі "Всесвіт" 1976-го. Окремим виданням вийшов у 2005 року в перекладі Мар'яни Прокопович.

1903-го Джойс поїхав до Парижа. Через хворобу матері того ж року був змушений повернутися до Ірландії. Після її смерті письменник поїхав до Трієсту, сучасна Італія. Там пиячив і влазив у борги. Джойс заробляв вчителюванням, журналістикою, написанням рецензій. Одружився зі своєю покоївкою Норою Барнакл.

Живучи за кордоном, Джойс писав вірші. Видав автобіографічну повісь "Портрет митця замолоду" та роман "Улісс".

Зараз ви читаєте новину «Опублікували автобіографію Джеймса Джойса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі