пʼятниця, 26 лютого 2021 00:45

ONUKA запустила проєкт на честь Лесі Українки

ONUKA запустила проєкт на честь Лесі Українки
Фронтвумен гурту ONUKA Ната Жижченко запустила поетичний проєкт "Хрестоматія". Читатиме вірші Лесі Українки. Фото: Instagram

Фронтвумен гурту ONUKA Ната Жижченко запустила поетичний проєкт "Хрестоматія". Дебютував із віршем "Сафо" української поетеси Лесі Українки.

"Для мене Леся Українка — неймовірно красива людина, сильна та вольова жінка з трагічною долею, якій вдалося вписати своє ім'я в історію в патріархальному світі. "Сафо" уособлює вірші, які я найбільше ціную в її творчості — перші цикли про маму та про кохання, маловідомі, але дуже ніжні та чуттєві. Й звучать вони так, наче написані сьогодні", - каже співачка.

Проєкт отримав назву "Хрестоматія" через етимологію слова. З давньогрецької chrestos — корисний і mathono — вивчаю, дізнаюсь. Кожний з обраних віршів Ната читає на різних локаціях, які резонують зі змістом твору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакарчук наживо виступить у Clubhouse

Леся Українка була однією із перших феміністок, - розповідає поетеса Леся Демська-Будзуляк в інтерв'ю Gazeta.ua. Вона вважала, що жінка має свої права на особисте життя, тіло та гроші. У її текстах з'являється тип абсолютно нової жінки. Тієї, яка сама вирішує свою долю. В неї є стаття "Новые перспективы и старые тени: новая женщина в Западноевропейской беллетристике", присвячена європейському фемінізму. Розібрала право жінки на самовираження, самореалізацію, навіть на побутовому рівні. Наприклад, із чоловіком Климентієм Квіткою довгий час жила в цивільному шлюбі. Він був молодшим за неї, що вже було повним розривом із традицією. Уклали шлюб за наполяганням Олени Пчілки. Вона болісно переживала те, що скажуть про родину й доньку куми та кумоньки.

Зараз ви читаєте новину «ONUKA запустила проєкт на честь Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі