четвер, 23 грудня 2010 16:13

Оксану Забужко обурив рейтинг найуспішніших письменників України

Оксану Забужко обурив рейтинг найуспішніших письменників України

Вчора журнал "Главред" оприлюднив рейтинг ТОП-10 найуспішніших українських письменників. Переможців визначали за тиражами проданих примірників книжок в Україні починаючи з 1992-го. За інформацією видання зверталося до видавництв та самих авторів.

Топ-десятку очолила письменниця Симона Вілар із майже 1 мільйоном проданих книжок. Під цим псевдонім працює харківський автор Наталя Гавриленко. Вона пише російськомовні історично-пригодницькі та фантастичні романи про сильних жінок. Друге місце посів Андрій Курков (близько 500 тис.), третє - Всеволод Нестайко (близько 300 тис.). Далі йдуть Марина і Сергій Дяченки (близько 300 тис.), Марія Матіос (близько 300 тис.), Лада Лузіна (близько 250 тис), Люко Дашвар (близько 200 тис.), Андрій Кокотюха (близько 200 тис.), Оксана Забужко (близько 130 тис.), Юрій Винничук (близько 100 тис.)

На прес-конференцію до редакції видання завітали письменники Оксана Забужко, Віталій Капранов, Андрій Кокотюха, Лада Лузіна та Андрій Курков.

"Ви знаєте, я сюди їхала не маючи найменшого поняття про тему. Щойно побачила, про що йдеться. Якби я знала, що ви збираєтеся рахувати тиражі — я би точно сюди не приїхала. Справа ця абсолютно гибла", - сказала Оксана Забужко.

Письменниця назвала книжковий ринок України "чорним".

"Ніхто вам тиражів не відрапортує. І поки він чорний, поки він живий. Ми ще не дійшли до тієї фази, коли можна ставити проблему взаємин між автором і видавцем і захисту авторських прав. Ми ще не в Європі. Тобто постановка питання культурна і правильна. Але це все одно що переходити до вищої математики, не освоївши чотири дії арифметики. Про проблеми малого і середнього бізнесу в Україні всі чули. Ці проблеми почалися з початком кризи. Про те, що книговидання належить до малого і середнього бізнесу теж всі чули. Так от український книжковий ринок на сьогодні лежить. В цих умовах підставлятися під тупий, але пильний зір різних державних органів ні один видавець не став би", - розповіла вона.

Забужко обурилися наведеним у рейтингу 130-тисячним тиражем власних книг.

"Яким чином ви отримали ці рейтинги - я не знаю. Знаєте, як говорили в студентські роки — справочник стеля. Подивився і записав. Я тут глянула, в мене виявляється 130 тисяч проданих книжок за всі роки незалежної України. Відразу ж засміялася. Тільки "Польових досліджень" було одинадцять чи дванадцять видань і кожне накладом по десять тисяч. Єдине, за що чітко відповідає видавництво — це "Музей покинутих секретів". Двадцять тисяч примірників, а скільки було перше видання вони навіть і мені не кажуть", - зазначила Оксана Забужко.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Оксану Забужко обурив рейтинг найуспішніших письменників України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі