пʼятниця, 26 лютого 2021 01:26

Оголосили переможців Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2020"

Оголосили переможців Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2020"
Назвали лауреатів "Книжки року-2020". Фото: Письменники України

ХХІІ Всеукраїнський рейтинг "Книжка року-2020" оголосив переможців.

До списку переможців в усіх номінаціях увійшло 32 книжки, що презентують усі сегменти книжкового ринку України, йдеться в офіційному пресрелізі конкурсу.

Цьогоріч відмовилися від визначення гранпрі та від урочистої церемонії нагородження через пандемію Covid-19.

Переможцями рейтингу стали:

ХРЕСТОМАТІЯ

Номінація "Художня класика": "Перші поетеси. Кодекс давньогрецької жіночої поезії" ("Астролябія").

Номінація "Життєписи": "Епістолярій Тараса Шевченка. У 2-х книгах" ("Фоліо").

Номінація "Літературознавство / критика": Володимир Панченко "Зупинитися і озирнутись" ("Темпора"); Ганна Улюра. "Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві" (ARTHUSS).

КРАСНЕ ПИСЬМЕНСТВО

Номінація "Сучасна українська проза / есеїстика / драматургія": Софія Андрухович "Амадока" ("Видавництво Старого Лева"); Сергій Жадан "Хлібне перемир'я" (Meridian Czernowitz).

Номінація "Жанрова література": Володимир Єшкілєв "Каїн" ("Фоліо").

Номінація "Сучасна зарубіжна проза / есеїстика / драматургія": Ольга Токарчук "Книги Якова", "Химерні оповідання" ("Темпора").

Номінація "Поезія / афористика": Сергій Жадан "Список кораблів" (Meridian Czernowitz).

СОФІЯ

Номінація "Філософія / антропологія / психологія": Євген Бистрицький, Роман Зимовець, Сергій Пролієв "Комунікація і культура в ґлобальному світів" ("Дух і Літера"); Станіслав Комарек "Європа на роздоріжжі" ("Апріорі").

Номінація "Політологія / соціологія / культурологія": Тарас Лютий. "Культура принад і спротиву" ("Темпорам"); Володимир Горбулин "Как победить Россию в войне будущего" ("Брайт Букс").

МИНУВШИНА

Номінація "Популярні видання / історична белетристика": Сергій Плохій "Забуті покидьки східного фронту" ("Клуб Сімейного Дозвілля").

Номінація "Дослідження / документи": Самійло Величко "Літопис" ("Кліо").

Номінація "Біографії / мемуари": Карл Ґустав Маннергейм "Мемуари. Том 1" ("Астролябія"); серія "Звитяжці" ("Лілея-НВ").

ОБРІЇ

Номінація "Науково-популярна література": Майкл Остергейм, Марк Олкшейкер "Смертельний ворог. Людство проти мікробів-убивць" ("Лабораторія"); Лія Прайс "Про що ми говоримо, коли говоримо про книжки. Історія та майбутнє читання" (Yakaboo Publishing).

Номінація "Бізнес / економіка / успіх": Тімур Ворона, Дмитро Дубілет "Бізнес на здоровому глузді. 50 ідей, як домогтися свого" (BookChef).

Номінація "Публіцистика / сучасні мемуари": Олександр Михед "Я змішаю твою кров з вугіллям. Зрозуміти український Схід" ("Наш Формат"); Олег Сенцов "Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки" ("Видавництво Старого Лева").

Номінація "Спеціальна й адаптаційна література / стиль життя": "Атлас птахів України: повна збірка" (Цюпак А. І.); Оксана Мороз "Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців", "Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню" (Yakaboo Publishing).

ДИТЯЧЕ СВЯТО

Номінація "Книжки для малечі": Грася Олійко "Історія, яку розповіла Жука" ("Видавництво Старого Лева").

Номінація "Література для молодших школярів": Уляна Чуба "Мед і Паштет – фантастичні вітрогони" (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА); Мішель Лекрьо, Селія Ґалле, Клеманс Ру де Люз "Підручник відважного мандрівника" ("Час Майстрів").

Номінація "Література для школярів середніх класів": "Шлях українського воїна" ("Балтія-Друк").

Номінація "Книжки для юнацтва": Нора К., Вітторіо Ґьосле. "Кав'ярня мертвих філософів. Філософське листування для дітей та дорослих" ("Новий Акрополь").

ВІЗИТІВКА

Номінація "Малярство / фотографія / пластика": "Нарбут. Студії. Спогади. Листи" (РОДОВІД).

Номінація "Архітектура / дизайн / театр / кіно / музика / спеціальні дослідження": "ВУФКУ. Lost & Found. 1922–1930" (Довженко-Центр: Dovzhenko Centre).

Номінація "Краєзнавча і туристична література / етнографія / історія повсякдення / дорожні нотатки": Дмитро Малаков, Ірина Малакова "У Києві 60-х" (ВАРТО).

У премії "Нонфікшн" фіналістом стала книжка "Лицарі голодного Ренесансу" ("Дух і літера") мистецтвознавця Дмитра Горбачова про український авангард 1920-1930 років та репресії.

Лавреат премії — філософ Тарас Лютий з книжкою "Культура принад та спротиву" ("Темпора").

Відзнаку "Видавничий імідж року", що визначається за сумарним рейтингом книжок даного видавництва, які потрапили до Коротких списків, отримало видавництво "Дух і літера".

Експерти оцінили 893 книжки. Повні списки кожної з номінацій формуються на підставі 3 інформаційних джерел: асортименту книгарень, видавничих сайтів та пропозицій видавців. Далі експерти оцінюють книжки за якістю видання, перекладу, актуальності, тощо. У кожній з номінацій від 10 до 25 експертів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заснували центр книговидання

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" з 1999 року щорічно визначає найкращі українські книжки поточного року, видані вітчизняними видавцями самостійно або у співпраці з іноземними партнерами.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили переможців Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2020"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі