четвер, 18 квітня 2019 21:45

Оголосили конкурсну програму Каннського кінофестивалю

Автор: Романа Батрак
  Український фільм "Додому" режисера Нарімана Алієва покажуть на Каннському кінофестивалі у конкурсній програмі "Особливий погляд"
Український фільм "Додому" режисера Нарімана Алієва покажуть на Каннському кінофестивалі у конкурсній програмі "Особливий погляд"

Оголосили конкурсну програму 72-го Каннського кінофестивалю. За головну премію "Золоту пальмову гілку" змагатимуться 19 фільмів. Зокрема, нові роботи американських режисерів Джима Джармуша і Терренса Маліка, іспанця Педро Альмодовара та канадця Ксав'є Долана.

Повний список учасників основного конкурсу має такий вигляд:

"Мертві не вмирають" Джима Джармуша;

"Біль і слава" Педро Альмодовара;

"Зрадник" Марко Беллоккьо;

"Озеро диких гусей" Дьяо Іна;

"Паразит" Пон Чжун Хо;

"Молодий Ахмет" братів Дарденнів;

"Мій бог" Арно Деплешена;

"Атлантика" Маті Діоп;

"Маттіас і Максим" Ксав'є Долана;

"Малюк Джо" Джессіки Хауснер;

"Пробач, ми сумували за тобою" Кена Лоуча;

"Знедолені" Ладжа Лі;

"Приховане життя" Терренса Маліка;

"Бакурау" Клебер Мендози;

"Свистуни" Корнеліу Порумбою;

"Френкі" Айри Сакса;

"Портрет молодої дівчини у вогні" Селін Ск'ямма;

"Мабуть, це рай" Еліа Сулейман;

"Сібіл" Жюстін Тріє.

У конкурсній програмі "Особливий погляд" покажуть стрічку "Додому" - повнометражний дебют українського режисера кримськотатарського походження Нарімана Алієва. За сюжетом, після анексії Криму двоє синів кримського татарина Мустафи поїхали в Київ. Старший син Назім гине. Батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

"Це велика честь - представити свою дебютну роботу на Каннському фестивалі, - каже Наріман Алієв. - Про це мріє кожен кінематографіст, і я не був винятком".

Торік у конкурсі "Особливий погляд" була представлена картина Сергія Лозниці "Донбас". Стрічка здобула приз за найкращу режисуру.

"Потрапляння української стрічки кримськотатарського режисера до конкурсної програми Каннського кінофестивалю - подія не лише кінематографічна, а й соціально-політична, - говорить голова Держкіно Пилип Іллєнко. - Вже другий рік поспіль фільм на важливу для України тему прозвучить у рамках найвизначнішої кіноподії світу. Для нас це вже перемога".

72-й Каннський кінофестиваль пройде з 14 до 25 травня на набережній Круазет у Каннах, Франція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали фільм-відкриття Каннського кінофестивалю

Також на Каннському кінофестивалі може відбутися прем'єра "Одного разу в Голлівуді" - дев'ятого фільму Квентіна Тарантіно. Режисер уже зняв картину, але ще працює над монтажем. 25 років тому, 1994-го, на заході вперше показали стрічку Тарантіно "Кримінальне чтиво", яка здобула "Золоту пальмову гілку".

Зараз ви читаєте новину «Оголосили конкурсну програму Каннського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі