понеділок, 27 березня 2017 17:43

Оце і є справжнє "не скиглити": український фільм з'явився у вільному доступі

Оце і є справжнє "не скиглити": український фільм з'явився у вільному доступі
Головна героїня фільму "Жива" прикрила від кулі свого командира власним тілом Фото: youtube.com

Історична драма "Жива" режисера Тараса Химича з'явилась у вільному доступі в інтернеті. Буде доступна місяць.

Вийшла у прокат 24 листопада 2016 року. За три тижні фільм зібрав 1 млн грн. Режисер сам виклав його на відео-канал Vimeo.

"Ви прямо зараз можете перейти за посиланням і подивитися український фільм. Легально. А перед цим його показали на двох каналах. До того був доволі успішний прокат. Режисер сам знайшов гроші на стрічку, без допомоги держави. Зробити настільки грамотну схему у нас можуть одиниці. Оце і є справжнє "не скиглити". Факт, що багатьох українців "Жива" зачепила. Фільм дійшов до глядачів, на відміну від багатьох інших, які непомітно для широкого загалу пройшли на фестах, у прокаті, а далі залягли в шухляду і припадають пилом. Ви маєте нагоду скласти власне враження", - написала культурний оглядач Олена Чіченіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли довго живеш у бункері, то починаєш мріяти про смерть як про визволення

Події у фільмі розгортаються в 1950-х роках у Карпатах. Міністерство держбезпеки Радянського Союзу робить усе, щоб повністю підпорядкувати місцеве населення. Головні вороги непроханих гостей – воїни УПА. У центрі протистояння опиняється дівчина Анна, яку зіграла акторка Ольга Комановська. Їй сняться віщі сни. Може передбачити майбутнє.

Історична драма "Жива" побудована на реальних подіях. Режисер і сценарист картини Тарас Химич почув цю історію від 91-річної Анни Попович. Жінка брала активну участь у роботі над фільмом. Усі зйомки відбувалися в Горганах – там, де й сталися події. Сцени допитів знімали в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів - колишній в'язниці у Львові.

Анна Попович народилася у селі Зелена Надвірнянського району на Івано-Франківщині. 1948-го разом з рідними братами Михайлом і Василем вступає до куреня Луки Гринішака "Довбуша". З дитинства мала дар передбачати майбутнє. 16 червня 1951-го почула голос померлої матері, аби разом з командиром тікала з бункера. Повстанцям вдалося забрати важливі документи за кілька хвилин до приходу радянських військ. Коли у "Довбуша" стріляли, Анна прийняла кулю на себе. Коханий урятувався, а вона потрапила в полон, втратила руку. На волю Анна Попович вийшла 1964 року.

Зараз ви читаєте новину «Оце і є справжнє "не скиглити": український фільм з'явився у вільному доступі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі