четвер, 06 травня 2021 14:55

Нобелівський лауреат плакав від віршів Шевченка

Нобелівський лауреат плакав від віршів Шевченка
Американський письменник Джон Стейнбек пере одяг під час своєї поїздки в СРСР 1947-го. Фото: icp.org

6 травня 1940 року американський письменник Джон Стейнбек за роман "Грона гніву" отримав Пулітцерівську премію - найпрестижнішу нагороду в галузі літератури та журналістики. Також роман за 20 років фігурував у переліку творів, за які Стейнбек отримав Нобелівську премію.

У романі розповідається історія переселення фермерської родини з Оклахоми в Каліфорнію в роки Великої депресії. Сильні посухи знищили останні надії фермерів на будь-який урожай, а пилові бурі зробили проживання на колишніх місцях практично неможливим.

"Грона гніву" вважається одним із найвизначніших творів американської літератури. Водночас його критикували каліфорнійські фермери за нібито перебільшення страждання в таборах переселенців, прагнучи до політичної вигоди. Автора звинувачували в пропаганді комуністичних поглядів. Стейнбек відповідав, що сам бував у таборах і нестерпні умови в них ламають людські душі. Подекуди роман забороняли й навіть спалювали, але читали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книга про рибалку отримала Пулітцерівську премію

1947 року Джон Стейнбек відвідав Україну. Про свої враження написав у своєму Russian Journal. Описав, що українці не подібні до росіян, є окремою гілкою слов'ян. Побував у двох колгоспах, обидва мали ім'я Тараса Шевченка. На кожному кроці остерігався КДБ.

Восени 1963-го Стейнбек удруге прилетів до Києва. Гостював, зокрема, в Олеся Гончара. За словами письменника, під час перебування в Києві в Музеї Шевченка Стейнбек заплакав, стоячи перед посмертною маскою поета і слухаючи "Заповіт".

За пів року, коли відзначали 150-річчя з дня народження Кобзаря, Стейнбек надіслав з Нью-Йорка сердечне привітання.

За життя Джон Стейнбек написав 25 книг. Пулітцерівську премію також отримав за "Про людей та мишей". Екранізували 17 його творів.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат плакав від віршів Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі