понеділок, 01 листопада 2010 12:29

Нідерландський письменник Харрі Муліш помер в Амстердамі

Нідерландський письменник Харрі Муліш помер в Амстердамі

В Амстердамі в суботу ввечері помер відомий нідерландський письменник, драматург і поет Харрі Муліш.

Йому було 83 роки. Муліш народився в Харлемі і жив в Амстердамі з 1958 року.

Батько Муліша походив з Австро-Угорщини і переїхав до Нідерландів після Першої світової війни.

Під час німецької окупації в Другу світову війну, він працював в німецькому банку, який також зберігав конфісковані заощадження євреїв.

Мати Муліша була єврейкою. Муліш і його мати уникли висилки в концентраційний табір завдяки співпраці батька Муліша з фашистами. Через ці незвичайні обставини своєї біографії, Муліш стверджував, що він "і є Друга світова війна".

Основною темою в його творах є Друга світова війна. Оскільки підлітковий період Муліша пройшов під час війни, вона зробила вирішальний вплив на його життя і роботу. У 1963 році він написав документальну працю про справу Ейхмана: "Справа 40/61". Основними романами, присвяченими Другій світовій війні, є "Замах", "Кам'яне ложе" і "Зігфрід".

Муліш придбав міжнародну популярність з виходом фільму "Замах" (нідерл. De Aanslag) в 1986 році, заснованого на його однойменній книзі.

Фільм отримав призи Оскар і Золотий Глобус, і був перекладений більш ніж на двадцять мов. Роман "Відкриття небес" (De ontdekking van de Hemel) був екранізований Еруном Краббе в 2001 році (в головній ролі Стівен Фрай).

Серед всіх отриманих ним нагород, найважливішою є Премія за нідерландську літературу (Prijs der Nederlandse Letteren), отримана в 1995 році за сукупність літературних досягнень.

Низку віршів Муліша покладено на музику Петером Схатом.

Останніми роками Муліш часто висловлювався на підтримку нідерландської Партії захисту тварин.

Всього Муліш написав близько 70 книг - був лауреатом практично всіх головних голландських премій в сфері літератури.

Радіо Свобода

Зараз ви читаєте новину «Нідерландський письменник Харрі Муліш помер в Амстердамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі