вівторок, 13 лютого 2018 18:50

"Не плакала. Вцементовувала ще один камінь пам'яті в собі" - найкращі відгуки на стрічку "Міф"
6

Режисери "Міф" Леонід Кантор і Іван Ясній
Фото: Анатолій Гаєвський
Прем'єра фільму "Міф"
Прем'єра фільму "Міф"
Голова держкіно Пилип Іллєнко на прем'єрі фільму "Міф"
Прем'єра фільму "Міф"

З 8 лютого в прокаті йде документальна стрічка "Міф" про соліста Паризької опери Василя Сліпака. З 2014-го артист воював на Донбасі в добровольчому корпусі "Правий сектор". Позивний "Міф" обрав через улюблену арію Мефістофеля з опери "Фауст". Влітку 2016 року загинув у селі Луганське Бахмутського району.

За перші вихідні прокату картина зібрала 300 тис. грн.

Сеанси відбуваються у 45-ти кінотеатрах 32 міст України. А також в італійських містах - Римі й Мілані. Гасло картини: "За що загинув Василь Сліпак".

Gazeta.ua зібрала найкращі коментарі з показів.

Ольга Акулова, співачка, композитор, сказала про фільм:

"Тиждень тому дивилась "Міф" на допрем'єрному сеансі. А з наступного ранку не могла наслухатись арії Мефістофеля. Він найкраще співає її. І щільність звуку, і сила голосу, і оксамит бас-баритону, і харизма! Інші й поряд не стояли... Яка незламність і тверда позиція! З ним загинув цілий Всесвіт! Страшна туга! Скільки він міг би ще зробити!"

З наступного ранку не могла наслухатись арії Мефістофеля

Анжеліка Рудницька, співачка й ведуча:

"Чи (не)даремно загинув Василь Сліпак?" - відповідь на це питання навряд чи треба шукати тим, хто прийшов у Києві у переповнений зал кінотеатру "Україна" на прем'єру. Фільм зібрав тих, хто з перших днів і до сьогодні підставляють свої плечі пораненій країні.

Фільм зібрав тих, хто з перших днів і до сьогодні підставляють свої плечі пораненій країні

Міф-співак і Міф-воїн. Друзі Василя Сліпака у фільмі шукають пояснення для себе, як це поєднувалося в одній людині, й що найважливіше".

"Я думала про інше. Василь Сліпак - людина з унікальним голосом, про якого Україна заговорила не тоді, коли він вигравав усі можливі міжнародні музичні конкурси, а тоді, коли він загинув. Сумна, потворна українська традиція... Наші таланти і герої житимуть тоді, коли ми навчимося цінувати їх за життя, а не після смерті... Я під час фільму не плакала. "Вцементовувала" ще один камінь пам'яті у собі..." - додала Рудницька.

Враженнями від показу поділився директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович:

"Леонід Кантер зняв прекрасний фільм "Міф" про Василя Сліпака і цю війну. Один з найкращих своїх фільмів і найкращий фільм, на мій погляд, про сучасність. Навіть сам не чекав таких вражень. Подивіться!"

Показувати по телебаченню в prime time, щоб "втомлене", "розчароване" і дезорієнтоване тилове населення України хоча би трошки розуміло і на власні очі бачило, що таке справжній патріотизм

Щемливий коментар залишив фронтмен гурту "Мандри" Сергій Фоменко (Фома). Музикант часто дає концерти в зоні АТО.

"Нарешті зміг сходити і подивитися "Міф". Цей фільм треба показувати не тиждень у прокаті, а хоча би місяць. Показувати по телебаченню в prime time, щоб "втомлене", "розчароване" і дезорієнтоване тилове населення України хоча би трошки розуміло і на власні очі бачило, що таке справжній патріотизм, що таке справжня любов. Що таке честь і сила духу. Чи важливіші мегауспішна кар'єра і безтурботне життя за кордоном за душу, що болить, коли йде війна. Плакати не соромно".

"Уже думав що став товстошкірим за ці крайні роки, навчився плакати без сліз... але тут не стримався. Вразив дух Василя Сліпака... Дякую за вашу працю!" - додав артист.

Наталя Сніжина написала на офіційній сторінці фільму у Facebook:

"У Флоренції (кінотеатр в деснянському районі. - Gazeta.ua) зручні вечірні сеанси на "Міф". Сьогодні на 18:30 зібралося із 30 глядачів. За нами сиділа мама з дітьми молодшого шкільного віку:

- Ні, попкорн купувати не будемо. Це не розважальне кіно.

Заперечень не було.

А коли виходили із залу (ніхто не встав до завершення титрів) - прибиральниці з подивом відзначили, що їм нема чого робити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не всі могли зрозуміти, чому він пішов на фронт"

Волонтер, викладач КНУ Шевченка Марина Рябченко, яка долучилася до створення фільму поділилася враженнями від перегляду. Зазначила, що її ім'я згадали в титрах, хоча вона не наполягала.

Єдиним мінусом для мене став слоган "За що загинув Василь Сліпак?"

"Боже мій! Ніколи не думала, що документальний фільм може бути ТАКИМ! Фільм, у якому є сюжет, за яким слідкуєш не гірше від художнього. Фільм, над яким можна і посміятися, і поплакати. Вражаюче! Єдиним мінусом для мене став слоган "За що загинув Василь Сліпак?" Можливо, тому, що у мене таких питань не виникає ані по відношенню до героя фільму, ані до інших наших хлопців і дівчат. Після показу підслухала інтерв'ю Юрка Журавля, який говорив, що зрозумів, що набагато сильніше звучала б остання фраза Василя Сліпка "Розплинуся в тобі і вічно житиму". Здивувалася, адже такі ж думки з'явилися і в мене ще в кінозалі. Обов'язково йдіть і дивіться це кіно!"

Користувачі мережі зауважили, що картину варто було би показувати для школярів і студентів.

Подзвонила в школу до сина, там ніхто нічого про "Міф" не чув і не знає

"Не можу зрозуміти, чому Держкіно не може заручитися підтримкою Міністерства освіти і написати рекомендаційні листи для шкіл, вузів. Людей вкрай мало. Подзвонила в школу до сина - там ніхто нічого про "Міф" не чув і не знає. Є уроки патріотичного виховання чисто для галочки", - написала у facebook Наталя Байдан.

На показ в італійському Мілані прийшли двоє глядачів, які подолали відстань у 2 тис. км, щоб побачити "Міф".

"Це Слава і Стас. Вони так хотіли подивитись "Міф", що проїхали 2000 кілометрів автостопом через вісім країн? Так що не кажіть тепер, що вам незручний час чи розташування кінотеатру! Було б бажання!" - написав режисер картини Леонід Кантер.

У соцмережах режисер картини Леонід Кантер розповів, чому стрічку "Міф" не викладатимуть в інтернет.

"В Україні звикли до того, що будь який фільм після прокату з'являється в мережі. Якщо для голлівудського фільму це означає втрати якийсь відсоток від багатомільйонних прибутків, то для українського - це означає смерть. Адже ринок для продажу європейських, а особливо українських фільмів, дуже малий. Якщо говорити конкретно про наш фільм "Міф", найближчі півроку його чекає фестивальне життя. Участь у фестивалях - це можливість познайомитись з дистриб'юторами, що дає фільмові шанс потрапити у кінотеатри інших країн. Картини, які вже є в мережі, на масштабні фестивалі не беруть".

В Україні звикли до того, що будь який фільм після прокату з'являється в мережі

"Створюючи цей фільм, ми розраховували на те, що глядач не матиме можливості натиснути паузу, перерватись чи пропустити якусь частину. Це не інформаційна стрічка. І емоції, які переживає глядач під час перегляду, пов'язані одна з одною міцним ланцюгом. Більшість кадрів "Міфа" знята непрофесійними операторами на телефони, екшн та VHS камери. Щоб довести це зображення до потрібної якості, було пророблено колосальну роботу. Команда "Міфотворців" опрацювала кожну секунду фільму, розділену на 25 кадриків і нам дуже хочеться, щоб глядач отримав все це на найвищому рівні!" - написав режисер.

Телепрем'єра запланована на 20 грудня (день народження Василя Сліпака) на телеканалі ICTV.

"Міф" - документальна стрічка з анімованими вставками. Оповідає історію Василя Сліпака від початку кар'єри співака у Львові. Показаний паризький етап життя артиста та повернення в Україну з початком Революції гідності. Під час Майдану співав, збираючи кошти на волонтерські потреби. З початком бойових дій на Донбасі - приїхав на фронт. Під час третього приїзду 2016 року був кулеметником на передовій. Загинув о 6 ранку 29 червня від кулі снайпера. Кадри поранення Василя Сліпака зафіксувала камера його побратима із позивним "Розписний".

Друга хвиля показів картини "Міф" розпочнеться 22 лютого і відбуватиметься у 35-ти містах України.

Зараз ви читаєте новину «"Не плакала. Вцементовувала ще один камінь пам'яті в собі" - найкращі відгуки на стрічку "Міф"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі