середа, 14 лютого 2018 17:54

Назвали картини видатних художників, які були зізнанням у коханні
13

Розповіли, які твори відомих художників, пов'язані з романтичними історіями.

Серед авторів "валентинок": Марк Шагал, Федір Кричевський, Жан Оноре Фрагонар, Веронезе, Луї Жан-Франсуа Лангрене, Владислав Єрко, Густав Клімт, Луї Велден Хокінс і Фредерік Лейтон.

Букет з ліліями і політ закоханих
Марк Шагал
1947 130.5 × 97.5 см

Автор: artchive.ru
  Марк Шагал. Букет з лілеями й коханці в польоті
Марк Шагал. Букет з лілеями й коханці в польоті

Одним з найяскравіших співаків кохання був художник Марк Шагал, нічого важливішого за кохання для нього не існувало. Ніжною музою і вірною подругою для художника стала Белла Розенфельд, дочка відомого вітебського ювеліра. Романтична історія почалася в Петербурзі, де вони познайомилися і вже через рік вирішили повінчатися. Але напередодні весілля наречений з невідомих причин раптово поїхав в Париж і залишився там на 4 роки, займаючись своєю кар'єрою. У Франції Шагал бере участь у виставках Осіннього салону, Салону Незалежних, а в 1914 за сприяння Гійома Аполлінера відкривається його перша персональна виставка в берлінській галереї "Дер штурм". Весь цей час закохані переписуються, а коли Шагал повертається до Росії в 1915 році, нарешті, поєднуються законним шлюбом.
Ще під час розлуки Шагал написав картину "Заручини і Ейфелева вежа". На картині він зобразив свою наречену Беллу і себе і свій перший політ, який триватиме багато років. Як вдало Шагалу вдалося передати те почуття ширяння і невагомості, які охоплює всіх закоханих!
"Для мене значення має тільки любов, і я маю справу тільки з тими речами, які крутяться навколо неї" - Марк Шагал

Заручини і Ейфелева вежа
Марк Шагал
1913 77 × 70 см

Автор: artchive.ru
  Марк Шагал. Заручені й Ейфелева вежа.
Марк Шагал. Заручені й Ейфелева вежа.

У романтичній картині "Медовий місяць" зображена щаслива подружня пара. Головний герой, він же автор картини - англійський художник Фредерік Лейтон, президент Лондонської академії мистецтв. Його творчість відносять до вікторіанському академізму, а в деяких його роботах бачать прямий вплив прерафаелітів. Довгий час Лейтон подорожував і навчався в Італії, в картині "Медовий місяць" із майстерно складеної композиції і чудово підібраної колірної гами видно захоплення венеціанськими художниками Відродження - роботами Джорджоне і Тиціана.

Картина експонувалася на виставці в Салоні в 1866 році, але автор на виставку не прийшов. За словами його сучасників, Лейтон був сором'язливим і вважав, що свої почуття до дружини він зобразив занадто відверто. Незважаючи на численні "ню" в його творчості, художник не надто охоче демонструє на публіці щиру і ніжну прихильність до своєї дружини. Але ж як безтурботно, романтично затишно, і вже зовсім "не буденно" проходить медовий місяць в родині художника.


Медовий місяць художника
Сер Фредерік Лейтон
1864, не 83.8 × 76.8 см

Автор: artchive.ru
  Фредерік Лейтон. Медовий місяць художника
Фредерік Лейтон. Медовий місяць художника

Жан Оноре Фрагонар жив в період царювання Людовика XV, коли з'явився стиль рококо і жанр еротично-галантного живопису - неймовірно популярний у придворному оточенні мадам Помпадур. Картини Фрагонара користувалися неймовірною популярністю, а сюжети межували з зухвалою вульгарністю. Картина "Щасливі можливості гойдалки" зображує класичний любовний трикутник. У той час, як нічого не підозрюючи, чоловік розгойдує гойдалку, коханець ховається в кущах, спостерігаючи за своєю коханою з більш вигідної точки. Маленька туфелька, що злетіла з ноги кокетки, додає грайливу нотку цій сцені. Втрата туфельки - втрата вірності ..

.
Гойдалка (Щасливі можливості гойдалки)
Жан Оноре Фрагонар
1767 65 × 81 см

Автор: artchive.ru
  Жан Оноре Фрагонар Качелі
Жан Оноре Фрагонар Качелі

Припускають, що картина "Амур, що з'єднує ланцюгом Марса і Венеру" Паоло Кальярі, більш відомого під ім'ям Веронезе, була написана для знаменитої празької колекції імператора Рудольфа II Габсбурга. До цього часу художник вже став провідним живописцем Венеції і поспішав закарбувати блиск і свято золотої епохи Венеціанської республіки. Про картини Веронезе говорили, що фарби на них - це суміш золота, перлів, рубінів, смарагдів, сапфірів і найчистішої води алмазів. І це правда, варто поглянути тільки на картину художника.

Венера, прекрасна богиня кохання, підкорила серце жорстокого і мужнього бога війни Марса, в знак їх союзу і єдності покровитель закоханих юний Амур пов'язує їх ланцюгом. Як не погодитися з Веронезе - єдине, що може приборкати такого грізного і небезпечного воїна, як Марс і змусити його забути про війну - це тільки кохання.


Марс і Венера, пов'язані коханням
Паоло Веронезе
1570-е, 161 × 205.7 см

Автор: artchive.ru
  Паоло Веронезе. Марс і Венера
Паоло Веронезе. Марс і Венера

Символом кохання в мистецтві ХХ століття по праву вважають картину "Поцілунок" Густава Клімта. У 1908 році художник закінчив над нею роботу, і її тут же назвали "золотою іконою сецесіону", а трохи пізніше, - в XXI столітті, - вона стане однією з найдорожчих картин у світі. Для нас же ця картина - символ закоханості, ніжності і поезії. Володіючи винятковим смаком до золотистого візерунку та кольоровими переливами, Клімт поєднує стилістику символізму і сецесіону. Картина зачаровує мерехтливим тлом і вишуканим орнаментом, а закохані, оповиті золотим дощем, створюють досконалий образ самовідданого кохання. Для закоханих не існує на світі більше нічого, вони одні у всьому Всесвіті.

Ілюстрація до казки "Діти короля Ейлпа"

Владислав Єрко

Автор: artchive.ru
  Владислав Ерко
Владислав Ерко


Казки з ілюстраціями київського графіка Владислава Єрка підкорили серця не тільки малюків, а й їхніх батьків. "Казки туманного Альбіону" моментально розкуповуються в Україні, Росії та в 20 країнах світу.
Одна з британських лицарських казок в цьому збірнику - "Діти короля Ейлпа" розповідає, як злий чарівник Мерлін перетворив принца у пса, а його сестру - в зеленокосу і зеленолицю принцесу. І, як ведеться, зняти чари нещасних може прекрасний принц, поцілувавши принцесу. А щоб сподобатися принцу з сусіднього королівства, зеленокоса принцеса підносить йому кубок з зіллям і він закохується в неї і цілує. Тут же вона перетворюється в красуню. Ось він, щасливий фінал.

Художника Федора Кричевського часто називають співцем духовної краси свого народу і життєрадісного світовідчуття. Картина "Коханя" входить в триптих "Життя", інші дві частини називаються "Війна" і "Сім'я". Цикл був закінчений в 1927 році і вважається однією з найкращих картин українського модернізму.

1917 року Кричевський став одним із засновників і першим ректором Київської академії мистецтв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Манекени, що впали один на одного в підсобці": розгромні рецензії на фільм "П'ятдесят відтінків свободи"

А на картині французького художника Луї Жана-Франсуа Лагрене - його визнання своїй коханій дружині. Палкий і пристрасний по натурі художник в 30 років одружився на 16-річній дівчині і прожив з нею все життя. У картині "Марс і Венера, або Алегорія світу". Марс зачарований і причарований своєю коханою. Він відхиляє завісу, щоб краще розглянути сплячу красуню і в той же час показати свою кохану всьому світові. Композиція побудована так майстерно, що, здається, автор запрошує глядачів у кімнату закоханих. Колись войовничого героя, його сильний і запальний характер підкорила ніжність і краса Венери - на підлозі бачимо меч і обладунки бога. Два голуби - символ миру, вторять безтурботному щастю закоханих і в'ють гніздечко у шоломі Марса.

Цікавий факт з біографії художника: в 1760 році імператриця Єлизавета Петрівна запросила Лагрене зайняти посаду придворного живописця. Художнику запропонували очолити майстерню історичного класу в щойно заснованій Петербурзькій академії мистецтв. Життя в Петербурзі не припало французу до душі, до того ж розбіжності з Іваном Шуваловим, Президентом академії, змусили Лагрене повернутися на батьківщину.


Марс і Венера, або Алегорія світу
Луї Жан-Франсуа Лагрене
1770 75 × 85 см

Автор: artchive.ru
  Жан-Франсуа Лагрене. Марс і Венера
Жан-Франсуа Лагрене. Марс і Венера


Цікаво, а як художники-символісти в своїх картинах підносять кохання? Француз Луї Велден Хокінс в картині "Пісня над піснями" звернувся до Святого Письма. В Біблії є однойменна книга, це збірник любовних гімнів. У цій книзі описана взаємна любов пастуха і пастушки, які ніжно і поетично говорять одне одному про свої почуття. За цими піднесеними зізнаннями ховається таємний сенс, книга звеличує щире кохання між подружжям, і стає своєрідним посібником для зміцнення шлюбних уз.
У Хокінса юна пара захоплено читає книгу, а німби над їх головами говорять про чистоту помислів і щире почуття. Незважаючи на наготу, ці двоє стають ідеальним образом відносин між люблячими чоловіком і жінкою.


Пісня Пісень
Хокінс

Автор: artchive.ru
  Хокінс. Пісня пісень
Хокінс. Пісня пісень


У фільмі Андрія Тарковського "Андрій Рубльов" є епізод з роздумами Рубльова над розписами, він згадує слова зі Святого Письма: "Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, все зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить. Ніколи любов не перестає ... "

До Дня закоханих, який відзначають 14 лютого, українські журналісти створили добірку книг, які розкривають різні відтінки кохання.

Зараз ви читаєте новину «Назвали картини видатних художників, які були зізнанням у коханні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі