четвер, 06 травня 2021 20:05

Нардепи підтримали необгрунтовані звинувачення на адресу УКФ

Нардепи підтримали необгрунтовані звинувачення на адресу УКФ
Наглядова рада Українського культурного фонду з другого разу обрала нового виконавчого директора. Цьому передував ряд проблем. Фото: Youtube

Український культурний фонд з другого разу обрав нового виконавчого директора. На першому конкурсі жоден претендент не набрав більшості голосів. На другому фаворитом став Владислав Берковський. Очолював Центральний кінофотофоноархів.

"Перша проблема - це строки повноважень наглядової ради. У її повноваження входить обрати виконавчого директора. Новосформована наглядова рада ще не встигла розібратися у питаннях роботи фонду та з коліс мала приймати найважливіше за свою каденцію рішення — обрати керівника на наступні три роки. Це зручно для політичних ігор та впливів, але не сталості інституції, - каже програмний директор "Детектор медіа" та член Наглядової ради Суспільного мовлення Вадим Міський.

- Друга проблема — це відсутність чітких критеріїв оцінювання кандидатів. Кращі практики передбачають, що обирають не на власний смак, а за низкою показників. Це управлінський досвід, освіта у відповідній сфері, попередні досягнення, знання законодавства. Також вивчають інформацію про його доброчесність, конфлікт інтересів тощо. Лише декілька тих, хто отримав найвищу оцінку потрапляють на співбесіду, і серед них обирають найкращого уже за результатами голосування. Утім такої процедури не було. Фінальний вибір робився з дуже різношерстих конкурсантів, що не сприяло вдумливому рішенню. У результаті, на першому конкурсі мало не перемогла Анастасія Рагімова, яка відзначилася тим, що половину свого виступу присвятила лестощам на адресу кожного з членів наглядової ради".

Рагімова називає себе політологом і була у списку партії "Слуга народу". У документах не зазначила факту участі у виборчій кампанії та проблеми з законом чоловіка. Під час співбесіди сказала, що виросла на російському серіалі "Моя прекрасна нянька", любить дивитися "Папік" та що треба виробляти туристичні магніти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обирали виконавчого директора Українського культурного фонду

До цього три роки виконавчим директором УКФ була Юлія Федів. Планувала переобиратися, але за день до конкурсу зняла свою кандидатуру. Причину не повідомила. Є версія, що відмовилася через тиск - звинуватили нібито в порушенні умов видачі грантів. Надала документи, які це спростовують.

"Мене здивували заяви урядовців та нардепів під час першого конкурсу. - продовжує Міський. - Коли нікому не відома, щойно створена "Спілка концертної індустрії" поширила свої нібито викриття про керівництво УКФ, то міністерство і народні депутати чомусь вирішили висловитися з приводу заяви цієї спілки. Це підсилило голос необґрунтованих звинувачень. І хоча тон їхніх заяв був стриманим, не важко зрозуміти, чому саме вони прозвучали.

Попри ці проблеми, повторний конкурс виглядав істотно кращим за перший. У цьому є заслуга як самих креативних індустрій, так і нової голови фонду Лариси Мудрак.

Головне очікування — не зламати систему справедливого відбору проєктів. Не перетворити УКФ на інструмент фінансування для обмеженого кола любих друзів. За три роки навіть встигли звикнути до того, що державні кошти справедливо розподіляються між маленькими та великими гравцями всієї країни, а не лише підгодовують своїх".

Український культурний фонд створили у 2017 році. Підпорядковується Міністерству культури. Розподіляє державні кошти та моніторить виконання умов гранту. Серед загальних пріоритетів також підтримка культурного розмаїття, популяризація вітчизняного мистецтва та створення іміджу України в світі.

2021-го отримає 695 млн грн. Минулого року фінансування скоротили до 400 млн грн, з яких отримали 334 млн грн. Це в два рази менше попередньо обіцяних 697 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи підтримали необгрунтовані звинувачення на адресу УКФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі