неділя, 26 травня 2013 14:59

Найкращу "Новелу по-українськи" писали на День Незалежності
13

Фото: Фото: Тарас Подолян

25-го травня на фестивалі "Книжковий Арсенал" нагородили переможця конкурсу "Новела по-українськи". Кращою стала 31-річна львів'янка Марія Титаренко. Її новелу "Півгодини неба" надрукували у журналі "Країна", а автора нагородили тисячею гривень. У творі зображений сучасний Львів, у якому живе пан Яхо — місцева легенда. Він щодня приходить до міської Ратуші. Піднімає очі до неба і малює небо.

"Я побачила у цій новелі всю картину Львова. Тут дуже багато персонажів, які пов'язані між собою. Ці герої, як гаманець з багатьма кишенями. Думаєш, що вони одні, а виявляються зовсім іншими, - каже член журі Лариса Денисенко. - Основна тема новели, що ми можемо бути і здаватися ким завгодно, але коли ти піднімаємо очі до неба, то лишаємося сам-на-сам з собою".

Марія Титаренко викладає у Школі журналістики Українського католицького університету. "Півгодини неба" - її друга новела.

"Я взагалі пишу поезію, а викладаю есеїстку, - каже львів'янка. - Дуже добре, що новелу надрукували, бо в Україні все тримається на обіцянках. Вже три роки чекаю на вихід поетичної збірки, яка перемогла у конкурсі ім. Богдана-Ігора Антонича. Новелу не писала спеціально під конкурс. Минулого року на День Незалежності мене окупував патріотичний настрій, з'явився пан Яхо. І я сіла про нього писати".

Обов'язковою умовою конкурсу була згадка у тексті слів "Газета по-українськи".

"Але у мене дійсно була там згадана "Газета по-українськи". Тому підстави тут немає. Побачила у цьому якийсь знак. Новелу довелося дуже коротити, бо вона була великою за умовами конкурсу. Тому випало кілька героїв".

Всього надіслали 291 текст. Новела володаря другого місця Антона Солнишкіна "Камізелька" вийде у "Країні" за місяць. Найкращі тексти, які не перемогли, будуть розміщенні на сайті gazeta.ua.

"Дуже багато текстів було про хвороби і лікарні. У багатьох автори поєднали час, скажімо, Другої світової війни і сьогодення. У новелах мені бракувало закінчення. Шкода, бо починалися тести дуже добре", - підсумувала Лариса Денисенко.

Зараз ви читаєте новину «Найкращу "Новелу по-українськи" писали на День Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі