середа, 08 грудня 2010 18:07

Найдорожчу книгу в світі продали за $11,5 млн (ФОТО)

Чотиритомник "Птахи Америки" проданий на аукціоні Sotheby's за 7,3 мільйона фунтів стерлінгів (11,5 мільйона доларів). Таким чином "Птахи Америки" встановили абсолютний рекорд ціни на книги, що виставляються на відкриті торги.

Попередній рекорд також належав "Птахам Америки" - праці натураліста і художника-анімаліста Джона Джеймса Одюбона. У 2000 році одне з видань цього чотиритомника було продано на аукціоні в Нью-Йорку за 8,8 мільйона доларів (5,565 мільйона фунтів стерлінгів).

На торги, проведені Sotheby's 7 грудня в Лондоні, були виставлені "Птахи Америки", видані за рахунок автора в 1827-1838 роках. До початку торгів чотиритомник, що входив в колекцію 2-го лорда Хескета, планувалося продати за 4-6 мільйонів фунтів стерлінгів.

Серед інших раритетів з колекції лорда Хескета, запропонованих покупцям на аукціоні Sotheby's, були перша збірка п'єс Шекспіра "Комедії, історії та трагедії", видана в 1623 році. У каталозі Sotheby's "Комедії, історії та трагедії" називаються "однією з двох найбільших книг англійською мовою". Збірка п'єс Шекспіра пішла з молотка за 1,497 мільйона фунтів стерлінгів при естімейті в 1-1,5 мільйона фунтів.

Всього на аукціон 7 грудня було виставлено 91 предмет з колекції книг, мініатюр і манускриптів, що належали 2-у лорду Хескету. Під час торгів були продані лоти на загальну суму в 14,97 мільйона фунтів стерлінгів.

Також 7 грудня в Лондоні Sotheby's провів окремий аукціон західноєвропейських манускриптів і мініатюр. Найдорожчим лотом цих торгів, як і очікувалося, став ілюмінований рукопис першої половини XIV-го століття під назвою "Грааль Рошфуко". Рукопис був проданий за 2,39 мільйона фунтів стерлінгів при попередній оцінці в 1,5-2 мільйони. Сумарна виручка аукціону манускриптів і мініатюр, в рамках якого покупцям було запропоновано 36 лотів, склала 2,89 мільйона фунтів стерлінгів.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчу книгу в світі продали за $11,5 млн (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі