вівторок, 21 травня 2013 15:30

На Венеційське бієнале Україна повезе шість двигунів та мікроскопічні портрети
5

Цього року Україну у основній програмі Венеційського бієнале представлятиме троє молодих художників - киянка Жанна Кадирова, харків'яни Микола Рідний и Гамлет Зіньковській. А у спеціальному проекті "Glasstress" - художниця з Одеси Оксана Мась.

Загальна концепція 55-й бієнале у Венеції - "Енциклопедичний палац". Ця назва була запозичена у проекті американського скульптора італійського походження Марино Ауріті. Він спроектував будівлю, яка мала стати вмістилищем усіх людських знань.

Художники Жанна Кадирова, Микола Рідний та Гамлет Зіньковський представлять проект "Пам'ятник пам'ятника". Проект включатиме відео, на якому зафіксовано демонтаж старого пам'ятника і установка нового в Харкові; гранітні скульптури та сотні мікроскопічних портретів у рамках із сірникових коробок.

А тема спеціального проекту "Glasstress" на нинішній Бієнале – "White Light / White Heat", що дослівно можна перекласти як "Біле світло / Біле тепло". Оксану Мась у цьому проекті представлятиме "Mironova International Art Group". Тетяна Міронова, арт-експерт і засновник "Mironova Gallery", розповіла, як виглядатиме "Квантова молитва" художниці.

- Розкажіть про особливості проекту "Glasstress" на Бієнале, в якому буде брати участь "Mironovа International Art Group" та власне, Оксана Мась?

- Проект Glasstress входить в офіційну програму Венеційського бієнале. І усі роботи та інсталяції цього проекту мають бути зроблені тільки з муранського скла. Вони виготовляються на острові Мурано разом з відомими майстрами-склодувами.

Технологія видування муранського скла століттями передається з покоління в покоління в сім'ях майстрів і тримається під секретом. Усе робиться вручну. На фабриках острова Мурано у свій час робили свої витвори Пабло Пікассо, Жоржа Брака, Марка Шагала, Олександра Колдера.

- Два роки тому Оксана Мась представляла на Бієнале "Вівтар націй" з тисячі дерев'яних яєць-писанок. Цього разу – це "Квантова молитва" у вигляді двигуна? Що вона символізує?

- У нас було кілька концепцій, але зупинилися саме на цьому. "Квантова молитва" - величезний автомобільний двигун, облитий кришталево чистим муранським склом, що символізує "просвітлений" (просвещенній) розум людини майбутнього. По'єднання грубого металу і тонкого скла - процес очищення людської душі через молитву. І слово "молитва" тут використовується без релігійного підтексту. "Квантова молитва" - символ перемоги чистого духу над тимчасовістю земного існування.

За задумом Оксани Мась, це буде шість двигунів, залитих муранським склом різних кольорів, а також фотографії, де буде показано увесь процес створення арт-об'єкту. Виставлятиметься в окремому просторі. До того ж комітет "Glasstress" обрав зображення першого двигуна з проекту Оксани на обкладинку каталогу виставки.

- "Квантову молитву" покажуть потім в Україні?

- Так, після закриття фестивалю проект покажемо у кількох містах України.

Відкриття 55-го Бієнале сучасного мистецтва у Венеції відбудеться 29 травня. Міжнародна художня виставка триватиме з 1 червня до 24 листопада 2013 року. Венеційське бієнале проводиться раз на два роки. І це один з найвідоміших форумів світового мистецтва, який започаткували 1895-го року.

Зараз ви читаєте новину «На Венеційське бієнале Україна повезе шість двигунів та мікроскопічні портрети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі