четвер, 23 січня 2014 14:11

На Прикарпатті помер Роман Кумлик - людина оркестр

На Прикарпатті помер Роман Кумлик - людина оркестр
Фото: firtka.if.ua

Вчора зранку від серцевого нападу помер на 66-му році життя відомий гуцульський музикант, краєзнавець, фольклорист, заслужений працівник культури України Роман Кумлик із Верховини на Івано-Франківщині. Чоловік був відомий як людина, що у власному домі створила музей народних музичних інструментів, побуту та етнографії.

"Коли приходив до нього на екскурсію він завжди одягався у народний гуцульській стрій. Вмів грати на 35 музичних інструментах. Дивувалася, звідки у нього такий талант. Крім того всі ці інструменти Кумлик виготовлював сам. Це була унікальна людина. Я б сказала людина — оркестр. Сумно, що його більше нема", - говорить Оксана Добрянська зі Львова.

Жінка відвідала музей музиканта восени цього року. До 90-річчя від дня народження Сергія Параджанова Роман Кумлик на старовинних автентичних інструментах записав усю музику, яка звучала у фільмі "Тіні забутих предків". Підготував до друку збірку майже 100 пісень, власних та записаних із слів гуцулів- старожилів. Так і не дочекався побачити їхнього виходу у світ. До роковин Шевченка готував пісні на слова кобзаря у супроводі гуцульських інструментів. Проте встиг записати тільки "Реве та стогне" і "Заповіт".

"Він хворів на серце. Казала йому лягати в лікарню, але він не хотів. Думав дома на таблетках буде. Зранку я пішла по господарці на двір. Він був в хаті, одягався і дивився телевізор, що в країні твориться. Не знаю чи то його так це вразило чи що сталося. Але встав хотів одіти светр і впав. Дочка прибігла, вона медик, штучне дихання робила. Швидку викликали, але було вже пізно", - каже дружина Романа Кумлика Марія.

Похоронять музиканта завтра в Верхньому Ясеневі, в селі де чоловік народився.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті помер Роман Кумлик - людина оркестр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі