неділя, 14 липня 2013 11:17

На Потьомкінських сходах в Одесі серед ночі показали "Схід сонця"
25

Фото: Фото: Ольга Каменєва

Масштабним кіноперформансом відзначився перший день Одеського кінофестивалю. У супроводі симфонічного оркестру на Потьомкінських сходах показали шедевр німого кіно "Схід сонця" Фрідріха В. Мурнау.

Вже о 21:00 на сходах практично не було місць. Унизу під сходами розмістили сцену з великим екраном. Попереду налаштовували інструменти учасники симфонічного оркестру.

Ця романтична мелодрама 1927-го року "Схід сонця" вважається одним з найкращих німих фільмів. У 2012 році за підсумками найбільш масштабного в історії опитування кінокритиків "Схід сонця" був визнаний найвидатнішим з усіх німих фільмів.

Стрічка заснована на одному з найкращих романів німецького драматурга Германа Зудермана "Подорож в Тільзіт". У центрі сюжету – класичний любовний трикутник. Це притча про чоловіка, який заради кохання до іншої жінки намагається вбити свою дружину – втопити її у річці.

"У 1927 році Уільям Фокс запросив до США Мурнау для того щоб він поставив фільм, який би завоював для Фокса перший Оскар. Мурнау з успіхом виконав це завдання. На перший в історії церемонії премії "Оскар" принесла фільму три статуетки. Серед яких перша і єдина - за унікальне художнє досягнення" - сказав перед початком картини програмний директор Одеського кінофестивалю Алік Шпилюк.

Оркестр тримав у напруженні кожну з емоцій німого кіно. Аж поки на екрані не зійшло сонце та історія не закінчилася щасливим поцілунком.

Всесвітню славу німецькому режисерові приніс революційний для свого часу експресіоністський фільм "Носферату: Симфонія жаху" 1922-го року, перша в кіно фантазія на тему роману Стокера "Дракула". Творіння Мурнау породило власну кінематографічну традицію, яка триває і досі - про Дракулу вже знято понад 30 картин.

Також на Ланжеронівському узвозі щовечора просто неба влаштовуватимуть безкоштовні покази. Сьогодні покажуть знамениту стрічку Сергія Параджанова "Тіні забутих предків".

4-тий Одеський кінофестиваль триватиме до 20 липня 2013. Окрім конкурсних фільмів, гала-прем'єр і спецпоказів, покажуть ретроспективи режисерів - Сергія Параджанова і Майкла Вінтерботтома, проведуть майстер-класи освітнього проекту "Літня кіношкола", заходи професійної секції і за традицією покажуть добірку фільмів нового російського кінематографа.

Зараз ви читаєте новину «На Потьомкінських сходах в Одесі серед ночі показали "Схід сонця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі