неділя, 17 липня 2016 11:56

На Одеському кінофестивалі показали фільм про Майдан

На Одеському кінофестивалі показали фільм про Майдан

На Одеському міжнародному кінофестивалі продемонстрували фільм Юрія Грицини "Varta1, Львів, Україна". Ця стрічка входить до національної програми кінофестивалю. Раніше фільм отримав особливу відзнаку програми "DOCU/Життя" на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини "Докудейс 2016".

У фільмі описуються події так званої Ночі гніву з 18 на 19 лютого 2014 року у Львові. Тоді були захоплені Львівська обласна державна адміністрація, Головне управління міліції Львівської області та інші адміністративні будівлі. Щоб забезпечити порядок, активісти організції "Varta1" перебрали на себе функції правоохоронців і патрулювали місто. У фільмі використані записи їхніх розмов на тлі картин львівських окраїн.

"Мені було цікаво подивитися на Львів, – каже Юрій Грицина. – Багато міст намагаються бути як Львів, говорять про якісь певні рецепти, чому Львів успішний. Але всі ці розмови йдуть насправді про центр міста. Я намагався свідомо уникати цього. Я розумію, що більшість людей, які були учасниками "Варти" не живуть в центрі міста, це жителі периферійних районів. Мене цікавило, в яких кулісах вони живуть і як ці куліси функціонують".

Голоси, які звучать у фільми – це голоси реальних людей, учасників "Varta1". Вони говорять простою мовою, суржиком – але, на думку режисера, це саме та жива мова, якої не вистачає сучасному українському кіно.

"Мені було важливо дати їм голос. Я розумів, що якщо буде зніматися офіційна версія Майдану, як, наприклад, "Зима в вогні", ми побачимо, що там говорять тільки провідні революціонери. Мені хотілося побачити, як революцію сприймають люди, які роблять цю всю роботу на землі. У мене була ідея показати живих людей, з любов'ю до них", – розповів Юрій Грицина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземних режисерів цікавлять Чорнобиль, наркоманія та дитячі будинки

Зараз ви читаєте новину «На Одеському кінофестивалі показали фільм про Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі