понеділок, 02 березня 2015 15:18

"Музи не мовчать": поети і музиканти зібрали кошти на потреби армії
13

Фото: Олег Жмаченко

Днями у Будинку письменників відбувся благодійний поетично-музичний марафон на підтримку української армії "Музи не мовчать".

"Я сьогодні тут, бо є нагода послухати цілу плеяду відомих письменників. Прізвище кожного занотувала у зошит, настільки їх багато. Зараз вам скажу, хто тут є: Олег Коцарев, Любов Якимчук, Сергій Пантюк, Артем Полежака, Артем Занора, Дмитро Павличко. І це ще не ввесь список. Я спеціально сіла в другому ряду, щоб записувати вірші на диктофон, - каже жінка років 30-ти. Представляється Оленою.

Крім поетів, на фестивалі також виступили музиканти Анатолій Матвійчук, Ігор Жук, гурти "Рутенія" та "Колір Ночі. Стіну на сцені задекорували темно-зеленими маскувальними сітками. Збоку сцени встановили картину, диптих "Аркан" художника Мар'яна Луніва. Картину автор написав після Революції Гідності. Єдність майданівців у трагічний період революції нагадала Мар'яну древній гуцульський танець аркан, під час якого хлопці танцюють по колу, тримаючись плечей одне одного. Танцюючих аркан Лунів зобразив на яскраво-червоному фоні.

"Якщо чесно, я трохи розплакалася. Розчулилася до глибини душі такою поезією, - каже жінка середніх літ після виступу Дмитра Лазуткіна, - Лазуткін прочитав вірш "Реквієм на дощі". Там були такі слова: "Вже за все перед Богом прощені линуть ангели-дембеля. Засинайте спокійно, хлопчики, Це навічно ваша земля". Такі слова розчулять найсуворішу людину".

Захід ініціювала Алла Миколаєнко, член правління Київської організації НСПУ. Це не перший благодійний вечір, влаштований Спілкою письменників. Раніше організація робила вечори "Ближче, ніж здається" і "Митець до кави".

"Вщерть наповненої зали Будинку письменників я ще не бачила. Коли все організовувала, то в голові постійно крутилося: "повна зала, повна зала". Коли вже вийшли з воїнами та Володимиром Даниленком (головою Київської організації Спілки письменників України) на сцену, то побачила цю саму повну залу. Була дуже щаслива", - розповідає Алла Миколаєнко.

Алла читала свої вірші разом із сестрою Мариною.

- Зауважте, зараз перед вами виступали справжнісінькі конотопські відьми, - сказав ведучий вечора Сергій Архипчук.

На марафон завітали бійці 128 бригади ЗСУ. Саме для них на марафоні збирали кошти, аби придбати коліматорний приціл.

"Коли особисто показую людям шматки "Градів", мін чи кулі від автомата, багато хто йде додому зосереджений і задуманий. Бо на власні очі вперше бачать реальний доказ війни, яка йде в нашій країні. Це міняє розуміння людей, і часто навіть впливає на світогляд. Ось і сьогодні приніс кілька доказів агресії: уламки мін і снарядів. Деякі з них навіть показували на виставках. А сьогодні я показав їх зі сцени", - каже Олександр Сметана, боєць 128 бригади. Воїн попросив гостей вшанувати загилбих у Дебальцевому хвилиною мовчання.

Під час марафону зібрали 3,700 грн. Цього вистачило, аби реалізувати задум організаторів — купити для бійців зі 128 бригади коліматорний приціл.

Зараз ви читаєте новину «"Музи не мовчать": поети і музиканти зібрали кошти на потреби армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі