середа, 06 червня 2012 15:03

Молоді режисери повезуть кіно по селах

Молоді режисери повезуть кіно по селах
Кадр з фільму "Красна Маланка". Фото: screenplay.com.ua

Восени стартує проект "Кіно на периферію". Його мета - показати фільми молодих українських режисерів у найвіддаленіших куточках країни. Учасники планують відвідати зі своїми картинами села, райцентри і містечка. Наявність кінотеатру не обов'язкова. Покази проводитимуть за допомогою проекторів.

"Мені як автору важливо, щоб моє кіно побачили, - розповів автор ідеї, режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. - З осені збираємося зробити перші виїзні. Свій новий фільм "Красну Маланку" в такий спосіб хочу показати людям у селах, райцентрах, кіноклубах великих містах. Це кіно про румунську общину людей села Красна, які зберегли свої традиції. Нам є чого в них повчитися".

До проекту приєдналися також режисери Тарас Ткаченко, Максим Васянович.

"В Україні треба будувати прокатну стратегію. Вона у стані затишшя. Кінотеатри є лише у великих містах. А глядач - по всій Україні. Нехай вони люблять серіали, але хай подивляться ще щось. Якщо в райцентр приїде режисер один раз, наступного разу вони його вже знатимуть. Вже провели у Чернівцях Вечори короткометражного кіно. Там вивели формулу - шукаємо маленький зал, де є стільці, ставимо DVD- програвач, проектор - і показуємо кіно", - зазначив Собчук-Сухолиткий.

Сценарій короткометражного фільму Собчука-Сухолиткого "Борода" торік переміг на "Коронації слова" та конкурсі сценаріїв кінофестивалю "Відкрита Ніч. Дубль 15". 25-хвилинний фільм про самотнього старого чоловіка на прізвисько "Борода" режисер зняв минулого літа.

"Мій фільм "Борода" увійшов у цикл короткометражок "Україно, Goodbye!". Далі його прокатом вже займається "Артхаус Трафік". Знаю, що майбутнє фільму в надійних руках. З "Маланкою" працюємо зараз над монтажем і перекладом. Прем'єра буде в трьох місцях - селі Красна, Чернівці і Київ. Далі будемо дивитися, хто піде на контакт, шукати дистриб'юторів. Це невідома територія для мене. З "Маланкою" ще не знаю перспектив. Вони точно є, але їх треба будувати. "Кіно на периферію" - одна з перспектив, які точно є, які ми в силах зробити самі."

За задумом організаторів проекту, автор фільму надає свої фільми для некомерційного перегляду. Заповнює анкету за адресою http://www.ex.ua/view/14198289, відсилає на скриньку проекту [email protected], [email protected]. Автор обирає область, район, села, в які йому хочеться поїхати і показати свої фільми. Покази можуть відбуватися за згоди авторів без їх присутності. Також планують зібрати фільми молодих режисерів у загальну базу і створити матеріально-технічну платформу для показів - зібрати проектори, екрани, звукову апаратуру.

Зараз ви читаєте новину «Молоді режисери повезуть кіно по селах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі