середа, 08 лютого 2012 12:41

Митрополит Володимир виступив проти рішення Священного синоду

Митрополит Володимир виступив проти рішення Священного синоду

Глава Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) митрополит Володимир (Сабодан) залишив за собою право керувати столичною єпархією і під час хвороби, пише "Комерсант України" в публікації "Митрополит Володимир вірний собі". Тим самим він виступив проти рішення Священного синоду, який ухвалив, що до одужання предстоятеля керувати Київською кафедрою буде намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь). "Залишаю за собою право керувати Київською кафедрою", - йдеться в листі митрополита.

Рішення глави УПЦ МП свідчить про боротьбу всередині церкви, вважають в Українській православній церкві Київського патріархату. У самому листі першоієрарх відкрито визнає наявність в церкві "розколів і протистоянь", зазначаючи, що "на жаль, до всіх незгод додаються внутрішні чвари".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Володимир залишиться на своєму посту - прес-секретар Предстоятеля УПЦ

Лист митрополита став його першою публічною реакцією на рішення, прийняті в кінці січня Священним синодом. Нагадаємо, тоді було вирішено скасувати раніше створену комісію з трьох архієреїв, яка під час хвороби митрополита колегіально керувала Київською єпархією, і передати цю функцію в одноосібне ведення митрополита Павла. Опитані експерти висловили впевненість у тому, що таким чином ряд архієреїв УПЦ МП прагнуть усунути від управління церквою митрополита Володимира і його близьке оточення.

Прес-секретар першоієрарха протоієрей Георгій Коваленко вчора з обережністю коментував лист митрополита. "Нічого особливого не сталося, старшим вікарієм митрополит Володимир залишив Павла, а не призначив іншу людину. Просто митрополит нагадує, що Київською кафедрою керує саме він", - сказав протоієрей Георгій Коваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місце Володимира готують митрополита, що наклав анафему на фільм "Код да Вінчі"

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП) вчора більш відверто коментували те, що відбувається в УПЦ МП. "Митрополит Володимир 20 років зберігав єдність церкви та її незалежність від Москви. Він бачить, що деякі завзяті митрополити хочуть усе це зруйнувати, і намагається не допустити такого розвитку подій", - заявив архієпископ Євстратій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від наступника митрополита Володимира залежатиме подальший шлях УПЦ МП

Керівник відділу України Інституту країн СНД Кирило Фролов засумнівався в авторстві листа і сказав, що "лист в особистих цілях підготував архієпископ Олександр (особистий секретар глави УПЦ МП) без відома митрополита". На що Олександр відповів: "Митрополит Володимир всі рішення приймає сам. Цей лист був підписаний ним у лікарняній палаті при свідках, а подібні заяви і звинувачення переходять всі рамки пристойності", - сказав архієпископ Олександр.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Володимир виступив проти рішення Священного синоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі