пʼятниця, 17 червня 2016 09:00

"Ми у війні з Росією, вже три роки минуло після Майдану, а в ефірі продовжують блазнювати з української мови"

"Ми у війні з Росією, вже три роки минуло після Майдану, а  в ефірі продовжують блазнювати з української мови"

Верховна Рада України прийняла закон, згідно з яким зобов'язали радіостанції частину ефірного часу відводити під українську музику.

"Щонайменше 35% пісень на радіо гарантовано будуть лунати українською. Труднощі, що супроводжували прийняття цього закону, лише підтверджують, наскільки фундаментальними для України є питання національної ідентичності. Вони тепер стали питаннями національної безпеки", - коментує рішення парламенту ініціатор законопроекту про квоти віце-прем'єр В`ячеслав Кириленко.

За добу до засідання Верховної Ради у себе в Twitter ви написали: "Знайшли компроміс та спільне рішення. Тримаємо кулаки". На які компроміси довелося піти?

- Найскладніше було, щоб 35 відсотків україномовної пісні були присутні в прайм-тайм. Дискусія точилася навколо часових проміжків, під час яких будуть виконуватися умови квоти. Дуже багато часу пішло на пошук формулювання. В теперішньому законі сказано, що українська пісня лунає протягом доби, але обов'язково в проміжку з 7:00 і 14:00 та між 15:00 і 22:00. Деякі радіостанції вночі полюбляли скидати українські пісні і потім повідомляти, що вони поважають вітчизняних виконавців. Тепер це все врегульовано законом. На додачу дискусія точилася довкола винятків форматних станцій. Два тижні тому прийняття закону про квоти було провалено тому, що альтернативний проект передбачав подібні винятки для дуже багатьох стилів музики, які домінують на так званих форматних станціях. При цьому фактично кожна хвиля могла оголосити себе роковою чи джазовою і квоту не виконувати. Тепер вирішено, що відсоток українського може бути і 25, але тільки для тих радіо, які понад 60 відсотків свого продукту транслюють офіційними мовами ЄС - англійською, французькою і ще 22-ма. Російська не є такою мовою. Виправдано було піти на зустріч станціям, які мають європейський вектор, ставлять англомовну музику. Але це не стосується всіх інших стилів музики, які пропонувалось віднести до винятків. До того ж ми погодили все, що стосується повноважень Нацради з питань радіомовлення і телебачення щодо ліцензування, моніторингу дотримання квот. Коли на одну частоту претендує декілька радіостанцій, то пріоритет буде надаватися тій, яка запропонує виконувати українську квоту на 5 і більше відсотків. Це послужить добрим механізмом стимулу для музичної індустрії.

Як будуть карати порушників квот?

- Платитимуть штрафи. 5 відсотків від ліцензійної сплати. Вона має диференційовану шкалу, залежно від типу мовлення.

Чи є небезпека, що закону про квоти не будуть дотримуватися?

- Ми гарантуємо громадський моніторинг виконання цього закону. Це буде найдієвіше. Оскільки громадськість і музиканти зробили левовий внесок у справу прийняття цього закону. Якби не вони, їхній тиск, коли це було потрібно, то у Верховній Раді позитивного рішення не було б. В нас є офіційний регуляторний орган - Нацрада з питань радіомовлення і телебачення, яка не може вже скаржитися, що в них не передбачено в ліцензіях контролю. Умовою надання ліцензій буде розвиток і підтримка державної мови. Думаю, що процес ухвалення цього закону від виникнення ідеї до неодноразового розгляду в парламенті і прийняття був настільки резонансним, що мало охочих не виконувати його може знайтися. Вчора на комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики у Вікторії Сюмар дуже довго дискутували. Фінальні домовленості вже досягалися за присутності радійників. Всі ці норми погоджені і є предметом консенсусу. Тому отримали 268 голосів народних депутатів.

Обговорювали питання мови радіоведучих?

60 відсотків радіопрограм мають вестися українською. Громадськість і Нацрада буде і цю норму моніторити. Думаю, що звичка упосліджувати і зневажати українську мову, українську ідентичність незворотно піде у минуле. Хоча питання такого роду даються з великим трудом в парламенті. Путінський шлейф російської багаторічної пропаганди, коли все наше оголошувалося і робилося в мізках людей третьосортним, ще й досі тягнеться. Не дивлячись на те, що ми у війні з Росією, вже три роки минуло після Майдану, а в ефірі продовжують блазнювати з української мови і розмовляти суржиком.

Зараз ви читаєте новину «"Ми у війні з Росією, вже три роки минуло після Майдану, а в ефірі продовжують блазнювати з української мови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі