понеділок, 16 березня 2020 18:45

Ми не говоримо за життя між собою. Лише коли біда якась трапляється з близькими, звертаємо увагу на них

Ми не говоримо за  життя між собою. Лише  коли біда якась трапляється з близькими, звертаємо увагу на них
Віктор Жданов у серіалі "Спіймати Кайдаша" грає голову родини Омелька. Тримає у селі СТО зі старшим сином Карпомglavred.info

"Знімати почали в березні минулого року. Доводилось весь час людей просити глушити двигунів тракторів, бо заважали. Починався сезон городів, усі садили картоплю. - розповідає актор Віктор Жданов. В серіалі "Спіймати Кайдаша" зіграв голову сім'ї. Фільм створили за мотивами повісті "Кайдашева сім'я" Івана Нечуя-Левицького 1878 року. Сценаристка Наталка Ворожбит перенесла дію в наш час. Сюжет розгортається протягом 2005-2014 років.

В селі під Києвом Омелько Кайдаш тримає СТО. Ремонтувати машини йому допомагає старший син Карпо. Бере у батька гроші на весілля. Принципово не хоче йти в прийми до заможних батьків дружини Мотрі. Кайдаші живуть разом в старій тісній хаті. Свекруха з невісткою постійно гризуться. До того ж Мотря ніяк не може завагітніти й від цього страждає ще більше. Свою неповнолітню вагітну дружину в дім Омелька приводить і молодший син Лаврін. Крім побутових сварок сім'ю розділяє Революція гідності. Карпо залишився прихильником старої влади, в окупації Криму і Донбасу звинувачує "майданутих". Лаврін йде на війну захищати Україну, за сюжетом.

12-серійну картину"Спіймати Кайдаша" показав канал СТБ.

Як змінився сучасний Омелько Кайдаш порівняно з класичним? - запитую Віктора Жданова. Розмовляємо в холі Київського театру на Лівому березі, в якому працює актор.

У Нечуя-Левицького він жорсткіший. Сучасний Омелько м'який алкоголік-філософ. По класиці історія з сином закінчується драматичніше. В нашому серіалі у сім'ї Кайдаша

теж багато негараздів через невідповідальність, егоїзм, цинізм,небажання зрозуміти один одного. При цьому в сценарії Ворожбит молодший син Лаврін не повторює помилок своїх батьків. Хоча обставини спонукають, все одно намагається вирватися з цього кола, він інакший. Й це, сподіваюсь, дійсно ознака нашого часу. Ми перестали плодити собі подібних.

Це я відчуваю по своїй доньці й сину, студентам. Молоді люди теперішньої України енергійніші, цілеспрямованіші за покоління, виховані СРСР.

М'який сучасний Кайдаш - плід радянської системи?

Він з формації людей, які привчені не думати. Застряг у тому часі. Ностальгує за кіно "Дівчата" в клубі, колгоспом. Але обставини змінилися, як і суспільство. Доводиться підлаштовуватися. Й не завжди це вдається.

Чому у великій сім'ї Кайдаша рідні люди не можуть порозумітися?

Маруся Кайдашиха гнобить невісток, бо у свій час ходила за худобою, карячилась від роботи на свекруху може й вдвічі більше. Таке життя виснажує, іноді хочеться просто перекинути нарешті цю важкість на когось. Й не обов'язково тому, що вона така стерва, чи Омелько алкоголік.

Десь виникло непорозуміння з ріднею. А де й не ясно. Не на всі питання "чого так вчинив? " можемо дати відповіді. Навіть коли сам на сам залишаєшся, собі кажеш "ну просто не знаю, чого так". Кайдаш також не розуміє, сидить в гаражі п'є, плаче, розмовляє з куркою. Бо нема з ким поговорити про те, що йому соромно, образливо. Сказати це сину не проста річ. Поплакатися жінці теж. Бо відразу втрачаєш висоту статусу голови родини.

Мабуть наш фільм про це також. В повсякденні ми ж часто відживаємо епізод, наприклад сварки, наче нічого не відбулося. А над цим же треба подумати. Чому так живеш, з ким, чи любиш цю людину, чи віриш їй.

Омелько Кайдаш все життя відчуває біль. Коли був у армії, дружина зрадила його з головою колгоспу

Омелько Кайдаш все життя відчуває біль. Коли був у армії, дружина зрадила його з головою колгоспу.

Але він навіть не знає, чи це правда. Просто плітки пішли по селу і він з цим живе. Нікого не простив. Ну як так можна жити? Треба було розібратися, навіть для себе, що таке любов, щастя. Наш фільм і спрямовує глядача подумати, як будувати стосунки, щоб життя було не таким, як у Омелька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі під Жашковом показали сучасну версію "Кайдашевої сім'ї"

Кайдаш сповідується Карпу, що п'є через зраду Марусі в молодості. На що той каже лише: "Знайшов виправдання бухати все життя". Це ключовий епізод у стосунках Омелька зі старшим сином?

Карпо зрозумів батька. Тільки не тими словами про це сказав. Карпо вже сам зрілий чоловік, будує своє життя, для нього така слабкість батька недопустима. Табу. Має сталі принципи.

У мене був випадок в Донецькому театрі. Підійшла актриса, хотіла сказати щось приємне і ми з нею розсварилися. Ну бо теж не могли підібрати правильні слова у спілкуванні.

Вертаючись до епізоду з Карпом і батьком. Син просто відкинув його від себе.

Як можна навчитися підбирати слова?

Треба споглядати світ. Дивитися на найкращі приклади вирішення життєвих ситуацій у інших людей, книжках, кіно. Формувати свою сім'ю за ними. Це дуже кропітка праця

над собою й близькими. Не кожен з них погодиться потрапити під такий прес. У дитинстві, коли мені казали музикою займайся, відмовлявся. Зараз лікті кусаю. Але в провину це можу лише собі поставити. Дитяча амбіція не слухати старших у всіх присутня, в 14 років людина взагалі нікого не сприймає, бо формується як особистість.

Зі своїми дітьми намагався знайти потрібні слова, не реагувати відкрито на їх агресію

Зі своїми дітьми намагався знайти потрібні слова, не реагувати відкрито на їх агресію.

З донькою і сином пережили перехідний вік. Головне в цей час витримати паузу, придивитися до рідної людини, не залишати на одинці, що-небудь пропонувати, не кидати напризволяще.

Лаврін намагається втекти від характеру Кайдашів, а от Карпо з часом стає все більше схожим на батька?

"Ти ж викопаний я", - каже Омелько старшому сину. Дуже хотів побачити цей епізод зі сторони. Здається одночасно і смішним і дуже важливим у розумінні обох персонажів.

Омелько паралізувало від горілки, лежить в комі - нічого не чує, не розуміє. Чому лише тоді рідні починають приходити розмовляти з ним?

У тому ж і справа, що ми не говоримо за життя між собою. Лише коли біда якась трапляється з близькими, звертаємо увагу на них.

Моя донька (актриса столичного Театру на Лівому березі Оксана Жданова - gazeta.ua ) грає головну роль у виставі Дмитра Богомазова "Усе життя попереду". В спектаклі є слова "Життя не має запаху, пахне лише після смерті".

Омелько лежить, довкола нього усі "уті-путі", а йому це вже на хрін не потрібне.

Омелько лежить, довкола нього усі "уті-путі", а йому це вже на хрін не потрібне

Йому цього тепла від рідних і бракувало раніше, тому й пив. Й сам аби з дітьми інакшим був, потягнулися б до нього від початку.

В житті це найскладніші моменти - коли іноді боляче робимо один одному. Й після цього можемо образитися, розвернутися, піти, не спілкуватися роками.

Так і хочеться закричати: "рєбята, давайте усі жити якось інакше". За Омелька і боляче, і страшно. І знімати ці епізоди було дуже не просто. Бо оператор бере крупний план, а мені треба показати на обличчі Кайдаша, що він хоч ногами руками не рухає, під себе ходить, але ж в голові продовжує думати над своїм життям. Щоб ці епізоди з батьком без свідомості не були такими драматичними, додавали в них трохи гумору.

Історія сучасних Кайдашів - це дзеркало для українців. В фільмі нема настрою приреченості, що ми усі ще дуже довго будемо жити один з одним як ця сім'я?

Навпаки не байдужість людей до цього фільму мені дає надію, що станемо більш уважні один до одного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мелашка Кайдаш погодилася стати коханкою

Серіал "Спіймати Кайдаша" фільмували в селі Дерев'яна Обухівського району Київщини.

Режисер картини Олександр Тіменко. Ключових персонажів зіграли: Ірина Мак - Маруся, Кайдашиха, Тарас Цимбалюк - Карпо, Григорій Бакланов - Лаврін, Антоніна Хижняк - Мотря, Дарина Федіна - Мелашка.

Зараз ви читаєте новину «Ми не говоримо за життя між собою. Лише коли біда якась трапляється з близькими, звертаємо увагу на них». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі