четвер, 28 січня 2021 16:35

Меблі є передусім витворами мистецтва, а не функційними об'єктами

Книжка "Предметний дизайн в Україні. Меблі, освітлення, декор" вийшла у видавництві CP PUBLISHING. Стала першою книгою на цю тему в нашій країні, які створили за останні п'ять років. Ілюструє роботи 30 українських дизайнерів, архітекторів та студій. Про книгу розповідає засновниця видавництва CP PUBLISHING Люсія Бондар.

Світові видавництва TASCHEN, teNeues, Thames & Hudson регулярно випускають довідники про інтер'єр. Ці книжки є не тільки яскравим інформаційним путівником про глобальні тренди, але самі по собі є предметами декору. Досягнення українських дизайнерів потребують світового визнання і мають бути зафіксовані в яскравому книжному форматі. Чимало їх об'єктів вже виробляються такими фабриками як Ligne Roset чи Roche Bobois.

За яким принципом обирали дизайнерів та їхні роботи для книги?

Об'єкти мали бути оригінальними, професійними, показовими та функціональними.

Усі дані збирали онлайн, тому що обидві книги із серії створювали під час карантину. Нова для всіх ситуація навчила створювати медіапроєкти за допомогою месенджерів і відеоконференцій. Ковідні часи припали на такий рівень розвитку гаджетів, що робота в багатьох сферах стала можливою винятково онлайн.

Українські митці думають переважно про функціональність і монетизацію своєї праці, ніж про реалізацію творчих амбіцій і потенціалу

Які предмети зроблені з урахуванням культурних традицій і використанням українських ремісничих технік?

Дизайнерка Вікторія Якуша, засновниця мультидисциплінарної студії "живого" дизайну Yakusha Design і бренду предметного дизайну FAINA створює меблі та декор із глини, дерева, верби та льону. Її роботи розповідають історію ремісничих коренів України.

OLK MANUFACTORY виробляє традиційні та модерні килими та гобелени, дизайн яких розробляє українська художниця Оксана Левченя, засновниця компанії. Поєднує унікальний сучасний стиль, народний орнамент і традиційну техніку виготовлення. Старовинний автентичний метод, ручне ткацтво збереглися в процесі виробництва.

Автор: CP PUBLISHING
  За словами Люсії Бондар, предметний дизайн від Сергія Махна – це суміш українських культурних традицій, сучасності та мистецтва. Філософія його бренду - «Живі» предмети, виготовлені з душею.
За словами Люсії Бондар, предметний дизайн від Сергія Махна – це суміш українських культурних традицій, сучасності та мистецтва. Філософія його бренду - «Живі» предмети, виготовлені з душею.

Чи є екстравагантні роботи, які навряд можна використати в побуті, але є цінними з погляду мистецтва?

Меблі Дмитра Козіненка дуже оригінальні та відповідають світовим трендам. Уже втілені в життя відомими міжнародними фабриками, а деякі ще чекають на реалізацію від виробників. Концепти досить провокативні, але багато найвідоміших у світі предметів меблів є передусім витворами візуального мистецтва, а не функціональними об'єктами.

Нова для всіх ситуація навчила створювати медіапроєкти за допомогою месенджерів і відеоконференцій

Що відрізняє український предметний дизайн від світового?

Український дизайн може привнести до світового використання вторинних матеріалів, новітніх технологій, експерименти з текстурами.

Українські митці думають переважно про функціональність і монетизацію своєї праці, ніж про реалізацію творчих амбіцій і потенціалу. Тому так важлива підтримка від держави. Гранти, стипендії, конкурси, творчі хаби, державні закупівлі товарів місцевих виробників – світова практика, яка повинна функціонувати і в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Плюси" здались - розблокували відео Geek Journal з критикою "1+1"

Які тренди в предметному дизайні передрікаєте на 2021 рік?

Серед великого розмаїття напрямів, які з року в рік є актуальними залежно від країни та типу нерухомості, особисто я б виділила стиль Japandi. Це об'єднання скандинавського та японського дизайну, який стає все популярним у житлових інтер'єрах. Сучасний напрям скандинавського дизайну, поєднаний з елегантністю японської естетики – обидва мінімалістичні, обидва наголошують на важливості створення просторів, ґрунтуючись на визначених функціях. Меблі та предмети декору в цьому стилі – прості та стримані, виготовлені з використанням натуральних матеріалів.

У 2021 році спостерігатиметься подальше зростання інтересу до Biophilic Design, що підкреслює зв'язок між людиною та природою. Натуральні й органічні матеріали, такі як дерево, камінь, а також велика кількість денного світла та рослин нагадують нам про природу. Цей тренд спостерігається як у житлових, так і комерційних приміщеннях.

Український дизайн може привнести до світового використання вторинних матеріалів, новітніх технологій, експерименти з текстурами

Абсолютно відмінний від перших двох, стиль Neo Memphis також прослідковуватиметься у предметному дизайні. Відкритий заново та популярний останні декілька років, цей напрям є оновленим баченням стилю Memphis, створеного у 1980-х групою міланських інтер'єрних і предметних дизайнерів та архітекторів. Особливості: химерні поєднання форм, яскравих кольорів і божевільних візерунків.

Автор: CP PUBLISHING
  До видання увійшли предмети, створені та виготовлені за останні п’ять років, а також представлені концепції, які чекають на втілення. Книга охоплює більш ніж 70 професійних і оригінальних предметів меблів, освітлення, декору від понад 30 українських дизайнерів, архітекторів і студій.
До видання увійшли предмети, створені та виготовлені за останні п’ять років, а також представлені концепції, які чекають на втілення. Книга охоплює більш ніж 70 професійних і оригінальних предметів меблів, освітлення, декору від понад 30 українських дизайнерів, архітекторів і студій.
Українська ілюстраторка Альона Шостко стала переможницею європейського конкурсу IJungle 2020 Illustration Awards. Отримала золото у номінації "Книжкова ілюстрація" за проєкт "Ці дивовижні українці".
Зараз ви читаєте новину «Меблі є передусім витворами мистецтва, а не функційними об'єктами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі