понеділок, 23 квітня 2018 21:45

Марія Бурмака розповіла, чому почала розмовляти українською

Марія Бурмака розповіла, чому почала розмовляти українською
Марія Бурмака до 4 років розмовляла російською. Фото: rbc.ua

Українська співачка Марія Бурмака зізналася, що в дитинстві розмовляла російською. Перейти на українську вирішили її батьки.

"Мої батьки познайомилися в симфонічному оркестрі Харківського університету, де разом грали на скрипці. Тато виріс у Харкові, а мама народилася в Прилуках Чернігівської області. Між собою спілкувалися російською.

Коли одружилися, тато почав їздити до Прилук. Він - історик за фахом. Почав читати архіви, копати і розуміти, що відбувалося, як зачищали українство в Україні – 1933, 1937 рік, Голодомор. Вирішив, що вивчить мову і наша сім'я буде україномовною. Центр Харкова, і мене в 4 роки почали вчити української, хоча перше слово було російською. З історії у мене єдиної у класі був український підручник, який мені приніс батько", - розповіла співачка в інтерв'ю для Укрінформу.

Майже всі пісні співачки - українськомовні. У її репертуарі лише одна пісня російською мовою - на вірші харківського поета-шістдесятника Бориса Чичибабіна. За словами Бурмаки, від її творчості чекають саме української мови.

"У 1995 році була вагітна донькою, їхала на тролейбусі. Мені на виході чоловік подав руку і я сказала йому "спасибо", а він мені й каже: "Маріє Бурмако, я так люблю ваші пісні, вони пробудили в мені українця, а ви мені кажете "спасибо". Я тоді вперше зрозуміла, що мене асоціюють з Україною, і чекають від мене української мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурмака розповіла, як боротися з артистами-зрадниками

Письменниця Ірен Роздобудько розповіла, що перейти на українську мову вирішила у 1988-му, після переїзду з Донецька до Києва. "Вирішила, що поки не вивчу українську мову, буду мовчати. ​​Я рік промовчала, а потім заговорила і пішла працювати в українське видання. Це був мій свідомий вибір, для мене було принципово заговорити українською мовою, а потім було принципово писати українською мовою", - пояснила авторка.

Зараз ви читаєте новину «Марія Бурмака розповіла, чому почала розмовляти українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі