понеділок, 25 листопада 2013 16:45

"Люди хочуть позитивне, але професійне мистецтво" - відкрився Малий скульптурний салон
24

Фото: Фото: Ольга Каменєва

- Зараз скульптори розчаровані: вони рік готувались до Великого скульптурного салону, а його відмінили, - каже Юрій Комельков, власник столичної галереї "Триптих". Тут 22 листопада відкрили Малий скульптурний салон.

У двох залах і невеликому коридорі галереї розмістили більше 125 робіт найвидатніших скульпторів України: Олександра Сухоліта, Миколи Білика, Василя Татарського, Олексія Владімірова та інших. "Малий салон" збігся у часі із виставкою робіт скульпторки Наталії Мудрук. Її роботи зайняли головний виставковий зал: тут і мала пластика, що може прикрасити інтер'єр, і великі роботи, що можуть існувати в публічному просторі міста. Стоїмо біля майже двометрової роботи "Алегорія дощу": це скульптура худої жінки, на капелюсі якої листя, фрукти, равлики.

- "Алегорія дощу" задумана як фонтан, - каже Наталія Мудрук, коли буде виконана в бронзі, всередині ніг і тіла людини буде пустота, там можна пустити воду. Працюю лише з бронзою — всі ці тонкі речі — художниця показує на складки пишних рукавів на скульптурі — неможливо зробити в камені. На виставці усі роботи Мудрук насправді з пластеліну, під ним дротяна арматура. Бронзовий варіант виготовляється на замовлення. Фонтан, приміром, коштуватиме від 50 тисяч доларів.

- Форма визначає роботу, - каже скульптор Василь Татарський. - Бачу смачний камінь — створюю пропорцію, а тоді починається найскладніше: назвати її. Художник показує геометричну роботу із білого мармуру, що називається "Ехо". - У мене роботи з багатьма змістами, можу один ескіз посилати на різні конкурси під різними назвами. Буває відкриваю журнал "Шо" на будь-якій сторінці, тикаю пальцем в якесь речення і маю ідею щодо назви.

У вікні галереї стоїть скульптура Олексія Владімірова. Оголена фігура жінки повернута до гостей спиною, тож багато хто милується її принадами.

- Це плід моєї фантазії, ідеальна жінка, - пояснює автор. Робота називається "Жриця Аккада". - У мене їх декілька: це варіант у бронзі, є ще три — чорна з граніту, біла і червона з полірованого мармуру. Ціна залежить від матеріалу: на заводі можу відлити 10 бронзових копій, а камінь руками від початку до кінця роблю.

Ірина Вештак-Остроменська з'являється на події трохи згодом. Її роботи стоять одразу напроти входу в галерею на полицях за склом. Їх можна впізнати по іронічних обличчях клоунів і дітей, які стають героями скульптур. Приглядаюсь до роботи "Несподіваний поцілунок": це скульптура дівчинки, дуже схожої на інфанту.

- Це і є інфанта, - каже художниця. - Зібрання Ханенків і "Інфанта" Веласкеса — це те, що пов'язує нас із європейськими цінностями. Кожна дівчинка — принцеса, що керує своїми іграшками. У мене в роботі іграшки вилізли їй на голову і затіяли свою гру — вони цілуються.

Ірина пояснює, що спочатку працює з воском, потім відливає скульптури в бронзі, тож майже всі роботи скульпторки існують в одному екземплярі.

Відкриваючи "Малий скульптурний салон" Юрій Комельков каже, що з початку осені продав чимало скульптур.

- Зараз художники подалися в актуальне мистецтво, а воно втратило позиції, бо агресивне, провокативне, будь-яке, але не творче. Скульптори утримались від спокус актуального мистецтва і виграли — люди хочуть щось веселе, позитивне і професійне. Малі скульптурні форми зараз дуже доступні - ціни починаються від 1 тисячі доларів.

Галерист звертається до скульпторів із проханням придумати формат події, щоб гідно представити українську скульптуру.

- Простір Мистецького Арсеналу занадто великий для скульптури, простір галереї — занадто малий, потрібно знайти рецепт успішної презентації скульптури.

"Малий скульптурний салон" триватиме в галереї "Триптих" до 7 січня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «"Люди хочуть позитивне, але професійне мистецтво" - відкрився Малий скульптурний салон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі