четвер, 29 серпня 2013 17:06

"Львів'яни через зубожіння стали купувати менше книг"

  Анетта Антоненко
Анетта Антоненко

Директор львівського видавництва "Кальварія" Анетта Антоненко сподівається, що цьогорічному Форумі видавців у Львові левову частину проданих книжок "Кальварії" становитиме новинка Любка Дереша "Миротворець".

-  Скільки книжок готує до форуму видавців ваше видавництво?

- Цьогоріч у нас 5 новинок - "Лінія повернення" Кшиштофа Чижевського, "Ностальгія" Євгенії Кононенко, "Миротворець" Любка Дереша, "У шатах вересня" Тимофія Гавриліва, збірка оповідань і повістей Руслана Горового "Гагарін і Барселона".

- Більшим попитом у читачів користується проза чи поезія?

- Проза однозначно. Тих авторів, які на слуху. На слуху у нас не так багато авторів, але їх достатньо. Коли в них виходить новинка, це стає сенсацією. Наприклад, Любко Дереш. Я думаю, що буде доволі успішною книжка Жені Кононенко "ностальгія", тому що її дуже добре знають. Думаю, у Львові добре купуватимуть книгу Тимофія Гавриліва. У нього серйозна проза, яка потребує доволі підготовленого читача. Але новинки мають різну долю. Одні загораються, і дуже швидко інтерес до них гасне, а Тимофій Гаврилів стабільний. У нього немає зривів і феєричних продажів, але він має своє коло читачів, які постійно купують його новинки.

- Який читач вашого видавництва?

- Це людина віком від 25 до 45.

- Що хоче читати така людина, і що ви їй пропонуєте?

- Зараз усі хочуть читати доволі позитивну прозу і дуже гарно розказані життєві історії. Це принаймні мій погляд. Я не дуже люблю історичні романи, хоча це не значить, що вони не купуються. Мій сегмент більше охоплює читача, який любить гарне письмо.

- На яку книжку ви покладаєте особливі надії на форумі?

- Дереш однозначно.

- Чи були рекорди продажів книг?

- Так, "Маленького принца" Антуана де Сент-Екзюпері. Це лонгселлер, який видавався протягом 7 років. Постійно перевидавався і добре продавався.

- Скільки книжок розпродуєте під час форуму?

- Кожен рік по-різному. Іноді 400-500 книжок. Продажі доходили і до 40 тисяч гривень і до 50 тисяч - у 2008-2009 році, перед кризою. Зараз значно менше, але це залежить від того, скільки новинок виходить у видавництві. Якщо новинки потужні, можна розраховувати на високі виторги. Цього року є дуже сильна позиція - Дереш. У Львові його знають і його книгу очікують. Його книга зазвичай складає третину від усіх проданих на форумі книжок. Але може завадити інша ситуація - економічна. У Львові у людей доволі сутужно з фінансами, і це може сильно збити продаж. У Львові вже менше купують. Ми розраховуємо на покупців не зі Львова. Львів'яни часто відкладають покупку: "Ми ще встигнемо в магазині купити", особливо якщо видавництво львівське. У цьому плані київським видавництвам щастить більше. "Миротворця" Дереша продаватимемо орієнтовно за 39 гривень. Але я ще цю книгу в руках не тримала, має бути в перших числах вересня. Ми завжди ставимо ціну на книжку виходячи не тільки з видавничих витрат, а й з її зовнішнього вигляду. Іноді бувають провали, як в усіх видавництвах, іноді - дуже вдалі варіанти. Ми розраховуємо на ідеальний.

Зараз ви читаєте новину «"Львів'яни через зубожіння стали купувати менше книг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі