середа, 12 травня 2021 17:45

"Літературне життя завмерло" - половина українців за рік не прочитали жодної книжки

Автор: Тарас Подолян
  Популяризація читання - це завжди державна соціальна задача
Популяризація читання - це завжди державна соціальна задача

Середні наклади книжок українських авторів до карантину становили 2 тис. примірників. А тепер і тисячний наклад вважається непоганим. Водночас у сусідній Польщі нормальним накладом для масової літератури вважається понад 10 тис. примірників. Про це розповідає письменниця Світлана Тараторіна.

"Літературний ресурс "Читомо" проводив дослідження: приблизно половина українців за рік хіба що одну книжку купили. Решта взагалі нічого не прочитали. Жахлива ситуація. Є великі проблеми з популяризацією читання в Україні. Ще не здає позицій російська книжка, на яку більше орієнтований схід України. З іншого боку, на це впливає брак мереж книгарень, які вмирали в 1990-х. Погіршує стан карантин, коли літературне життя просто завмерло", - сказала вона.

"Читання треба популяризувати на державному рівні. Наприклад, американська телеведуча Опра Вінфрі веде свій книжковий клуб. Акторка Різ Візерспун також має свій читацький клуб. Для них це не бізнес, а соціальна ініціатива з популяризації читання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крим тепер – щось недосяжне": кримчанка 7 років не може поїхати на малу батьківщину

Книжки в нас насправді класні - можна знайти все, що цікавить. Я бачу проблему популяризації й донесення потенційному читачеві інформації про те, що такі книжки є. Де читач може побачити рекламу книжок? Це не той ринок, щоб витрачати великі маркетингові бюджети на пряму рекламу. Тому популяризація читання - це завжди державне соціальне завдання", - додала Світлана Тараторіна.

Вітрину Книжкового арсеналу-2021 виклали онлайн.

Свої книжки презентували 57 видавництв. Лідер за кількістю новинок - "Видавництво Старого Лева". Підготували 104 видання.

Також поміж мистецьких друкованих проєктів - книжки про 1960-ті в українському арті й вишивку в одязі видатних українців.

Зараз ви читаєте новину «"Літературне життя завмерло" - половина українців за рік не прочитали жодної книжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі