четвер, 03 січня 2013 12:39

Латвійські політики посварилися через "Іронію долі, або з легким паром!"

Латвійські політики посварилися через "Іронію долі, або з легким паром!"
Кадр з фільму "Іронія долі або з легким паром!"

Віце-спікер Сейму (парламенту) Латвії Андрій Клементьєв визнав спробою відродити цензуру критичне зауваження колишнього високопоставленого співробітника МЗС республіки Нормунда Васаріньша про фільм Ельдара Рязанова "Іронія долі, або з легким паром!".

У середу, 2 січня, Васаріньш у своєму блозі в Twitter написав, що картина Рязанова "заважає латвійському суспільству стати по-справжньому західним". Дипломат уточнив, що, на його думку, в новорічні свята краще дивитися західні фільми, оскільки "вони не інфіковані радянським мисленням і ностальгією".

Коментуючи це висловлювання, Клементьєв, який представляє опозиційну партію "Центр згоди", заявив, що редагувати або вводити цензуру у відношенні радянських шедеврів в Латвії неприпустимо.

"Люди, які зараз намагаються це робити, по суті нічим не відрізняються від тих людей, які в 30-ті роки минулого століття палили книги і бібліотеки. Ці люди не розуміють глибини мистецтва в силу відсутності ерудиції та виховання. Тепер вони, роблячи подібні заяви, намагаються прищепити ненависть до конкретних шедеврів", - підкреслив він.

У свою чергу, один з лідерів партії "За рідну мову", яка захищає права російськомовного населення Латвії, Іларіон Гірс заявив, що фільм "Іронія долі, або з легким паром!" здатний викликати подразнення тільки у радикальних націоналістів, які "негативно ставляться до всього радянського". Політик зазначив також, що картина Рязанова показує рівень життя радянської людини, про який більшість латвійців з часів розпаду СРСР можуть тільки мріяти.

Фільм Ельдара Рязанова "Іронія долі, або з легким паром!" (1975 року) в переддень Нового року показують практично всі великі телеканали країн колишнього СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Латвійські політики посварилися через "Іронію долі, або з легким паром!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі