пʼятниця, 10 березня 2017 13:20

"Квоти мають бути на мову нацменшин. Все інше - українською" - Тарас Чубай

"Квоти мають бути на мову нацменшин. Все інше - українською" - Тарас Чубай
Вокаліст гурту "Плач Єремії" Тарас Чубай прокоментував мовний законопроект Фото: Анатолій Гаєвський

Вокаліст гурту "Плач Єремії" Тарас Чубай прокоментував законопроект щодо збільшення частки україномовного продукту в телеефірі.

"Намагаюсь не дивитися наше телебачення, бо на жаль, воно не зовсім належить українцям. Інформація до мене доходить з Facebook. Квоти мали б бути на мови національних меншин. Все решта - державна українська мова. Поки що у нас ситуація на виворіт. Але й вона вже дає свої плоди. Мають бути закони, які б захищали нас, українців. Після століть дискомфорту, який ми переживали, нарешті маємо себе нормально почувати. Цей період мине й українська завойовуватиме весь простір природно", - каже Тарас Чубай.

У Раді зареєстрували законопроект №5313. За ним для каналів частка передач і фільмів українською мовою має становити не менш як 75% протягом доби. Для регіональних телеорганізацій передбачено встановити обов'язкову частку на рівні 50%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Творчість Шевченка зрозумів лише за кордоном" - Віталій Скоцик

Чубай взяв участь у дискусії "Шевченко: Мова. Держава. Нація", яка відбулася у київському "Українському домі" з нагоди 203-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Її розділили на три 15-хвилинні блоки. Обговорювали влив постаті Шевченка на сучасну мовну, політичну та соціальну ситуацію в Україні.

8 листопада набув чинності закон про частку музичних творів українською мовою на радіо. Нею повинна звучати кожна четверта пісня. До 2018-го частку мають збільшити до 35%. До прийняття закону радіостанції крутили близько 5% пісень українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «"Квоти мають бути на мову нацменшин. Все інше - українською" - Тарас Чубай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі